ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/03/2021 17:11 EET

Ο κωδικός «Υπομονή»

Κομβικός παράγοντας η υλοποίηση της Επιχείρησης «Ελευθερία».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
.

Με το σύνθημα «υπομονή» να ακούγεται πολύ τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει σημαντικά την κινητικότητα των πολιτών, προκειμένου να μειώσει τη διασπορά του κορονοϊού. Μόνον έτσι θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, κάτι που τόνισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αλλά κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά

Αυτό που αξίζει πάντως να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να παίρνει πάνω του την προσπάθεια επικοινωνίας της κυβέρνησης για την τήρηση των μέτρων και την ενίσχυση της ψυχολογίας των πολιτών. Τα τελευταία 24ωρα –μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυξήσει τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις του, τονίζοντας την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες αλλά και την ελπίδα που «γεννούν» οι εμβολιασμοί.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες», είχε τονίσει πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, καθώς είναι σαφές στη κυβέρνηση ότι οι πολίτες αισθάνονται μεγάλη κόπωση από την εφαρμογή των μέτρων, ειδικά από την στιγμή που δεν βλέπουν βελτίωση της κατάστασης.

Χθες (3/3/) ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία» και σήμερα το Κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, με αφορμή και την συμπλήρωση του 1 εκατ. εμβολιαστικών δόσεων, ενώ λίγο νωρίτερα είχε κάνει δήλωση για την πορεία της πανδημίας, αναφερόμενος και πάλι στην κόπωση των πολιτών.

«Οι νέες ρυθμίσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της περασμένης άνοιξης. Τότε, όμως, τις τηρούσαμε σχολαστικά μπροστά στο φόβο του άγνωστου κινδύνου. Ενώ τώρα ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν. Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ μέχρι να «τσικνίσουν» μόνο με τις οικογένειες τους συμβούλευσε τους πολίτες.

Ελπίδα οι εμβολιασμοί

Σε αυτό που ποντάρουν στην κυβέρνηση, είναι στην υλοποίηση της Επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή στον εμβολιασμό των πολιτών. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, καθώς και η Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» -η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη  επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος- εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την  κατατάσσει  στις καλύτερες του κόσμου», τόνισε η κ. Πελώνη, ενώ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου:

-Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

 -Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

-Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, μέχρι στιγμής οι εμβολιασθεντες -στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών- δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.