ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2020 13:27 EEST | Updated 23/04/2020 13:28 EEST

Ο κορονοϊός προκαλεί ξαφνικά εγκεφαλικά σε 30αρηδες και 40αρηδες, σύμφωνα με γιατρούς

Ανησυχία για την αύξηση του φαινομένου σε ασθενείς που είχαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

ASSOCIATED PRESS

Ο νέος κορονοϊός φαίνεται να προκαλεί ξαφνικά εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα που βρίσκονται κοντά στα 30 και τα 40, που κατά τα άλλα δεν έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας, σύμφωνα με κάποιους γιατρούς.

Οπως είπαν, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μόλυνση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος με ασυνήθιστους τρόπους και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια αναμενόμενη συνέπεια αυτού.

Ο Δρ. Τόμας Οξλεϊ, νευροχειρουργός σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του έδωσαν λεπτομέρειες για πέντε τέτοιες περιπτώσεις που αντιμετώπισαν. Ολοι ήταν κάτω των 50 ετών και όλοι είχαν ήπια συμπτώματα μόλυνσης Covid-19 ή καθόλου συμπτώματα.

«Ο ιός φαίνεται να προκαλεί αυξημένη πήξη στις μεγάλες αρτηρίες, οδηγώντας σε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Οξλει στο CNN.

«Η έκθεσή μας δείχνει μια επταπλάσια αύξηση της συχνότητας αιφνίδιου εγκεφαλικού επεισοδίου σε νέους ασθενείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν ιατρικό ιστορικό και ήταν στο σπίτι είτε με ήπια συμπτώματα (είτε σε δύο περιπτώσεις, χωρίς συμπτώματα) Covid», πρόσθεσε.

Δεν είναι συνηθισμένο τα άτομα που είναι τόσο μικρά σε ηλικία να παθαίνουν εγκεφαλικά, ειδικά εγκεφαλικά επεισόδια στα μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου.

«Συγκριτικά, η υπηρεσία μας, τους τελευταίους 12 μήνες, έχει δεχθεί κατά μέσο όρο 0,73 ασθενείς κάτω των 50 ετών με εγκεφαλικό εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 2 εβδομάδες», έγραψε η ιατρική ομάδα σε επιστολή που θα δημοσιευτεί στο New England Journal of Medicine.

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο προκαλεί σοβαρή βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Τουλάχιστον ένας ασθενής πέθανε και άλλοι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή αυξημένης φροντίδας. Μόνο ένας επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά θα χρειαστεί στενή ιατρική παρακολούθηση.

(με πληροφορίες από CNN)