Ο λόξυγγας έχει επιστημονική εξήγηση (και πως θα απαλλαγούμε)

Τι τον προκαλεί και πώς θα τον σταματήσουμε.
Λόξυγκας
HuffPost India
Λόξυγκας

Ενα εκνευριστικό και αμήχανο φαινόμενο. Ο λόξυγγας, που κάποιες φορές είναι σύντομος και κάποιες άλλες επίμονος, έχει επιστημονική εξήγηση.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, εξέτασαν περιστατικά λόξυγγα στα νεογέννητα μωρά και συμπέραναν ότι αυτό βοηθάει το μυαλό να μάθει να διαχειρίζεται και να ελέγχει την αναπνοή. Συνεπώς, ο λόξυγγας, έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του μωρού.

Γιατί, όμως, συνεχίζει να υφίσταται σε όλη την διάρκεια της ζωής μας; «Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι απλώς ένα ακούσιο αντανακλαστικό, που έχει απομείνει από τότε» αναφέρει η αρχηγός της έρευνας, Κίμπερλι Γουάιτχεντ.

Τελικά, ο λόξυγγας δεν έχει καμία χρησιμότητα στους ενήλικες. Ενα άλλο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι τον προκαλεί.

«Το διάφραγμα συσπάται ξαφνικά και χωρίς την θέληση μας. Αυτό προκαλεί και στην σύσπαση του λάρυγγα. Ως αποτέλεσμα, η επιγλωττίδα κλείνει και εμποδίζεται η ροή του αέρα» εξηγεί ο Δρ Ρότζερ Χέντερσον, γιατρός και διευθυντής της ιατρικής ιστοσελίδας Liva Healthcare. Ετσι, προκαλείται ο χαρακτηριστικός ήχος.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο λόξυγγας διαρκεί για λίγα λεπτά και ξεκινά χωρίς προφανή λόγο. Η έτσι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που τον προκαλούν:

Αυτοί είναι:

  • Η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα (για παράδειγμα όταν μιλάμε ενώ τρώμε ή όταν μασάμε τσίχλα)

  • Το ξαφνικό και έντονο συναίσθημα άγχους ή ενθουσιασμού

  • Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή αναψυκτικού με ανθρακικό, όπως η σόδα

  • Η κατανάλωση ενός πολύ ζεστού ή πολύ κρύου ροφήματος

  • Η κατανάλωση καυτερού τροφίμου

  • Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ

  • Οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις του επίμονου λόξυγγα, ο οποίος διαρκεί πάνω από 48 ώρες. Αυτό είναι κάτι σπάνιο, αλλά συμβαίνει και προκαλεί δυσφορία σε όσους το βιώνουν.

«Τα ισχυρά παυσίπονα, τα στεροειδή ή τα ηρεμιστικά, καθώς και ο διαβήτης μπορεί να ευθύνονται γι′ αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο» λέει ο Χέντερσον.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, των περιστατικών επίμονου λόξυγγα προκαλούνται από τον τραυματισμό του πνευμονογαστρικού ή του φρενικού νεύρου, που βρίσκονται στον λαιμό μας.

Αυτά τα δύο νεύρα ελέγχουν την κίνηση του διαφράγματος. Σύμφωνα με το Healthline, μπορεί να τα επηρεάσει κάποιος ερεθισμός στο τύμπανο του αυτιού, μια ενόχληση ή πόνος στον λαιμό (πιθανώς από κρύωμα) ή ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή.

Πώς σταματάει:

Ο Δρ Χέντερσον λέει ότι δεν υπάρχει «χρυσός» κανόνας για να σταματήσουμε τον λόξυγγα, που να λειτουργεί για όλους. «Συνήθως φεύγει από μόνος του μέσα σε λίγα λεπτά. Στην ερώτηση ”πώς σταματάει ο λόξυγγας” ο καθένας έχει να πει τον δικό του τρόπο. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για κανέναν από αυτούς» εξηγεί.

Παρότι μπορεί να μην στέκουν επιστημονικά, ίσως μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από αυτή την ενοχλητική κατάσταση (και αυτό είναι το μόνο που μας νοιάζει εκείνη την στιγμή).

Οι δημοφιλέστεροι τρόποι:

  • Κρατάμε την αναπνοή μας όσο μπορούμε

  • Πίνουμε ένα ποτήρι παγωμένο νερό

  • Τρώμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

  • Εισπνέουμε και εκπνέουμε έντονα

  • Διπλώνουμε τα γόνατα προς το στήθος και μένουμε σε αυτή την θέση για λίγα λεπτά

  • Φτερνιζόμαστε

Οταν ο λόξυγγας γίνεται συστηματικός και επίμονος, καλή θα ήταν μια συμβουλή από γιατρό. Για όλους τους υπόλοιπους, χρειάζεται απλώς υπομονή...

Με πληροφορίες από Huffpost UK, Healthline