ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2019 10:54 EET

Ο Μαδούρο άρχισε να κλείνει τα σύνορα για να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια

Τι φοβάται.

ASSOCIATED PRESS

Ξεκίνησε από τα σύνορα με τη Βραζιλία, απειλεί να κλείσει και τα σύνορα με την Κολομβία. Ο λόγος, να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ζητήσει ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίζεται από δεκάδες χώρες ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Μαδούρο το Σάββατο, φέρνοντας τρόφιμα και φάρμακα από γειτονικές χώρες.

Ο Μαδούρο όμως αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και είπε ότι σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, καθώς και με την Βραζιλία, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε πρόσβαση από εδάφους. 

ASSOCIATED PRESS
 

«Αποφάσισα ότι από σήμερα Πέμπτη από τις 20:00, τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) τα χερσαία σύνορα με την Βραζιλία θα παραμείνουν εντελώς κλειστά μέχρι νεωτέρας», δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης. Η απόφαση ήρθε μετά από δέσμευση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να στείλει τη βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρόκληση» τη «συγκέντρωση» των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα, ενώ χαρακτήρισε τα σχέδια της αντιπολίτευσης ένα φθηνό σόου για την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Andres Martinez Casares / Reuters

Το Καράκας έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική, όπου και εκεί συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό την Βενεζουέλα.

Μάλιστα, όπως είπε, στα σύνορα θα τοποθετηθούν στρατιώτες για να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εδαφική καταπάτηση».

Αποφασισμένη ωστόσο να προχωρήσει κανονικά στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, είναι η Βραζιλία παρά την ανακοίνωση του Μαδούρο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας, στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Ricardo Moraes / Reuters

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα παραμείνουν αποθηκευμένα στην παραμεθόρια πόλη Πακαράιμα ωσότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του την 23η Ιανουαρίου, να μπορέσει να στείλει φορτηγά για να παραλάβουν τη βοήθεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, λεωφορεία της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν από το Καράκας για να καλύψουν μια απόσταση περίπου 800 χλμ. μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας, αλλά τους σταμάτησαν οι στρατιώτες σε μπλόκο. Στην προσπάθειά τους να περάσουν το μπλόκο, υπήρξαν επεισόδια.  

Sponsored Post