ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2020 08:19 EEST

Ο Μητσοτάκης θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί που πρέπει, όσο πρέπει και για όσο χρειαστεί», διαμηνύουν από την κυβέρνηση.

ASSOCIATED PRESS

Συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά, μετά τη  νέα σοβαρή κλιμάκωση από την Τουρκία με το Όρουτς Ρέις να προχωρά σε παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ για το ίδιο θέμα θα τοποθετηθεί στην συνεδρίαση του ΕΛΚ, το μεσημέρι. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να τοποθετηθεί η Ε.Ε  με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα της Ένωσης έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αυτό που θα ήθελε να ακούσει ο πρωθυπουργός από τους εταίρους, είναι συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται δύσκολο μετά και την στάση της Γερμανίας που για την ώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να θέσει θέμα κυρώσεων ως ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητική στάση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της, καθώς τότε θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση της στάσης της. Κρίνοντας βέβαια από τις αντιδράσεις της Άγκυρας και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, δεν φαίνεται να τους πτοεί ο κίνδυνος των κυρώσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου καθορίζοντας η ίδια τα θέματα της ατζέντας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην περιοχή λόγω των αμερικανικών εκλογών. Αυτό που τονίζουν από την ελληνική πλευρά είναι ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας ενέχει κινδύνους νέας έντασης και ατυχήματος. «Τα επιχειρήματα με τα οποία αποπειράται να δικαιολογήσει στην εσωτερική και στη διεθνή κοινή γνώμη τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειές της κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας είναι ανάξια σχολιασμού.  Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Oι κινήσεις που προπαγανδίζει η Τουρκία δεν παράγουν νομιμότητα, ούτε δικαιώματα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια και με την Τουρκία να δείχνει άλλη μία φορά την αναξιοπιστία της, η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για έναρξη διερευνητικών επαφών, κάτι που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.

Παράλληλα, στο θέμα της απάντησης σε επιχειρησιακό επίπεδο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας, διευκρινίζοντας όμως ότι καμία κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει δημοσίως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί που πρέπει, όσο πρέπει και για όσο χρειαστεί», υπογραμμίζουν με νόημα.