ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/12/2017 09:29 EET | Updated 05/12/2017 10:03 EET

Ο μικρός στρατός τούρκων κομάντο και πρακτόρων της ΜΙΤ που φθάνει στην Αθήνα με τον Ερντογάν

Ένας μικρός... στρατός Τούρκων κομάντο και πρακτόρων της MIT θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανδρών που θα αποτελούν την προσωπική φρουρά του Ερντογάν θα είναι τριψήφιος, ενώ σε συναγερμό θα βρίσκονται και οι «ειδικές υπηρεσίες» των ελληνικών Αρχών. «Ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει λίγες και πολύ συγκεκριμένες διαδρομές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό διευκολύνει το σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, καθώς δεν έχουμε - όπως στην επίσκεψη Μακρόν- διαδρομές και ομιλίες σε ανοιχτούς χώρους (Ακρόπολη κτλ)», λέει αστυνομική πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα καταλύσει σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου ήδη έχει γίνει κράτηση αρκετών δωματίων (και για τους συνοδούς του Ερντογάν). Τα δωμάτια θα «αποστειρωθούν» από Τούρκους και Έλληνες αστυνομικούς. Το ξενοδοχείο θα θυμίζει για ένα διήμερο «φρούριο», καθώς ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει και για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα τον περιμένουν θωρακισμένα οχήματα και μία σειρά από συνοδευτικά αυτοκίνητα. Ορισμένα εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα για να σχηματίσουν την αυτοκινητοπομπή. Από το αεροδρόμιο θα οδηγηθεί στο κέντρο της Αθήνας περνώντας από κλειστούς δρόμους.

Οι μετακινήσεις του θα είναι περιορισμένες: Προεδρικό Μέγαρο, Μαξίμου, μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη, ξενοδοχείο κτλ. Θα περιοριστούν σε ένα «τρίγωνο» στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα έχουν δημιουργηθεί «ζώνες ασφαλείας» από τις Αρχές. «Αποστειρωμένη» θα είναι η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρου Αμαλίας.

Συνολικά επί ποδός θα βρεθούν περίπου 3.000 Έλληνες αστυνομικοί, ενώ μόνο 150 άνδρες θα αποτελούν την προσωπική φρουρά του Ερντογάν. Οι «σκιές» του είναι πράκτορες της MIT αλλά και Τούρκοι «κομάντο» με ειδική εκπαίδευση (συνήθως στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις), προκειμένου ο χρόνος αντίδρασής τους σε περίπτωση τυχόν έκτακτου περιστατικού να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρός.

Παράλληλα, πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοντινή απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου και το ξενοδοχείο για παν ενδεχόμενο, ενώ σε κομβικά σημεία θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, όπως γίνεται σε όλες τις επισκέψεις αρχηγών κρατών. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Κομοτηνή, όπου επίσης οι μετακινήσεις του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές θα θέσουν σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών, ασφαλών συνομιλιών και ανίχνευσης ύποπτων επικοινωνιών από τα σημεία διέλευσης. Για την τυχόν αποτροπή των εναέριων απειλών θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους εννιά Τούρκους

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι πρόσφατες συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική των εννέα Τούρκων σε διαμερίσματα στο Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα έχουν προκαλέσει, όπως είναι λογικό, την ένταση των μέτρων ασφαλείας, καθώς συνέπεσαν χρονικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι σχεδίαζαν κάποια ενέργεια σε βάρος του Τούρκου προέδρου αλλά αυτό δεν κάνει τις Αρχές να εφησυχάζουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχει στην Αττική κρυμμένος οπλισμός της οργάνωσης «Επαναστατικό Μέτωπο/Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης» (DHKP-C). «Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης δεν μας έχουν δείξει στο παρελθόν ότι ήθελαν χτύπημα στην Ελλάδα. Τα ευρήματα, ωστόσο, στα διαμερίσματα μας κάνουν να αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας κατά την παρουσία του Ερντογάν στην Ελλάδα θα είναι τέτοια που αποκλείουν όλα τα σενάρια επίθεσης. Οι συλλήψεις στο Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως. Ωστόσο, επισπεύστηκαν λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου», λέει αστυνομική πηγή.

Οι εννιά Τούρκοι προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι «δεν είναι τρομοκρατία η αλληλεγγύη σε αγωνιζόμενους για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους». Οι συνήγοροί τους κατήγγειλαν παραβίαση των δικαιωμάτων τους και τον ξυλοδαρμό τους.

 

Sponsoed Post