Ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο αξίας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή τσιπ

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ΗΠΑ έναντι της κινεζικής κυριαρχίας.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει πριν υπογράψει τον «Νόμο για τα τσιπ και την επιστήμη του 2022» κατά τη διάρκεια μιας τελετής στον κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη, Αυγ. 9, 2022
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει πριν υπογράψει τον «Νόμο για τα τσιπ και την επιστήμη του 2022» κατά τη διάρκεια μιας τελετής στον κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη, Αυγ. 9, 2022
via Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη ένα δικομματικό νομοσχέδιο αξίας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησής του να ενισχύσει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα έναντι της Κίνας.

Πλαισιωμένος από δεκάδες νομοθέτες, αξιωματούχους συνδικάτων, τοπικούς πολιτικούς και ηγέτες επιχειρήσεων, ο Μπάιντεν εξήρε τη νομοθεσία, ένα βασικό μέρος της οικονομικής ατζέντας του που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από αλυσίδες εφοδιασμού από το εξωτερικό για κρίσιμα, προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας.

«Το μέλλον της βιομηχανίας τσιπ θα δημιουργηθεί στην Αμερική», τόνισε ο Μπάιντεν σε μια ειδική εκδήλωση στο Rose Garden του Λευκού Οίκου την Τρίτη, αναφερόμενος στις μικροσκοπικές συσκευές που τροφοδοτούν τα πάντα, από smartphone μέχρι υπολογιστές και αυτοκίνητα. Η νομοθεσία προβλέπει 52 δισεκατομμύρια δολάρια ειδικά για την ενίσχυση του τομέα τσιπ υπολογιστών.

via Associated Press

Το νομοσχέδιο έχει εκπονηθεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά τελικά εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στα τέλη του περασμένου μήνα. Η Γερουσία το πέρασε με 64-33 ψήφους, με 17 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να το υποστηρίζουν, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά της με ψήφους 243-187 που περιλάμβαναν 24 Ρεπουμπλικάνους.

Ο Λευκός Οίκος επιδίωξε την Τρίτη να αρχίσει να προβάλει τις άμεσες επιπτώσεις του μέτρου των ημιαγωγών, σημειώνοντας ότι η Micron, ηγετική εταιρεία των Η.Π.Α. στην κατασκευή τσιπ, θα ανακοινώσει ένα σχέδιο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ μνήμης, ενώ η Qualcomm και η GlobalFoundries θα προβούν σε επέκταση αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενός εργοστασίου τσιπ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η κυβέρνηση έχει επίσης επανειλημμένα χαρακτηρίσει αυτή τη νομοθεσία ως κρίσιμη για την αντιμετώπιση της επιρροής μιας ανερχόμενης Κίνας, η οποία διασφαλίζει ότι οι Η.Π.Α. μπορούν να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του Πεκίνου, ιδιαίτερα στην κατασκευή ημιαγωγών. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές ενημερώσεις στους βουλευτές για να σκιαγραφήσουν τις επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια ενώ ο Μπάιντεν σημείωσε κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του την Τρίτη ότι η κινεζική κυβέρνηση άσκησε πίεση στις αμερικάνικες επιχειρήσεις να δράσουν ενάντια στη νομοθεσία.

«Ο νόμος για τα τσιπ και την επιστήμη θα εμπνεύσει μια εντελώς νέα γενιά Αμερικανών να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα: Τι έπεται;» είπε ο Μπάιντεν την Τρίτη κατά την τελετή υπογραφής. «Σε δεκαετίες από τώρα, οι άνθρωποι θα κοιτάξουν πίσω αυτή την εβδομάδα και όλα όσα περάσαμε και όσα προχωρήσαμε σε αυτό το σημείο καμπής της ιστορίας».

Η τελετή της Τρίτης είναι μία από τις πολλές δημόσιες εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Μπάιντεν από τότε που ανάρρωσε από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στο κατεστραμμένο από τις πλημμύρες Κεντάκι τη Δευτέρα και μιας άλλης εκδήλωσης υπογραφής την Τετάρτη για την παροχή βοήθειας σε βετεράνους πολέμου που έχουν υποφέρει από τοξικά εγκαύματα. Πάντως ο Μπάιντεν φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποια υπολειπόμενα συμπτώματα, βηχώντας βαριά πολλές φορές κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του ενώ κάποια στιγμή ζήτησε συγγνώμη για αυτό.

Πηγή: Associated Press