ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2020 08:41 EET | Updated 23/11/2020 08:55 EET

Ο Μπάιντεν ορίζει τον Τόνι Μπλίνκεν νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

O Τζέικ Σάλιβαν θα είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρέσβης στον ΟΗΕ.

Henry Romero / Reuters

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ορίσει τον Τόνι Μπλίκεν ως υπουργό Εξωτερικών του την Τρίτη, ανέφεραν το Bloomberg και οι The New York Times την Κυριακή το βράδυ. Η κίνηση αναβαθμίζει έναν επί σειρά ετών βοηθό του Μπάιντεν με βαθιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική που είναι δημοφιλής μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στο εξωτερικό και με πολλούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ακόμη ότι ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και ότι η διπλωμάτης καριέρας Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα είναι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, καθιστώντας την την δεύτερη Αφροαμερικανίδα στο συγκεκριμένο πόστο. Μαζί με τον Μπλίνκεν είναι μια τριάδα υποψηφίων με πολυετή συσσωρευμένη πείρα στην εξωτερική πολιτική και σεβασμό στους θεσμούς.

ASSOCIATED PRESS
O Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. 
ASSOCIATED PRESS
H διπλωμάτης καριέρας Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα είναι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. 

 

Ο 58χρονος Μπλίνκεν είναι ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του Μπάιντεν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση υπογραμμίζει την έμφαση που θα δώσει ο Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική, με την αναθέρμανση των συμμαχιών των ΗΠΑ και, γενικότερα, έναν περισσότερο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή. 

Γεννήθηκε από εβραίους γονείς στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στη Γαλλία, έχοντας λάβει και γαλλική παιδεία, κάτι που κρίνεται ως σημαντικό προσόν στην προσπάθεια που θα καταβάλει η προεδρία Μπάιντεν για αναζωπύρωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν επί Τραμπ. 

Ο Μπλίνκεν, έχει εμπειρία με πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς διετέλεσε Αναπληρωτής ΥΠΕΞ από το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2017 όταν και τελείωσε η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα (είχε πάρει την θέση του Γουίλιαμ Μπερνς ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί), ενώ και επί θητείας Κλίντον είχε θέση στο υπουργείο, ενώ ήταν και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Επίσης, υπό την προεδρία του Ομπάμα υπήρξε Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ παλαιότερα (2002-08) διετέλεσε ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, καθώς και Διευθυντής Δημοκρατικού Προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρξε μεταξύ άλλων και μέλος της προεδρικής μετάβασης Ομπάμα-Μπάιντεν, από το Νοέμβριο του 2008 έως Ιανουάριο του 2009.

Οι πρώτοι στόχοι του αναμένεται να είναι η αναζωογόνηση του Στείτ Ντιπάρτμεντ, η επιστροφή σε συμφωνίες που απομακρύνθηκε ο Τραμπ και οι δραστικές παρεμβάσεις του για την κλιματική αλλαγή.