Ο Μπάιντεν ζητά αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία

Στόχος η μείωση των τιμών παγκοσμίως. Το αίτημα έρχεται μετά την άρνηση μελών του ΟΠΕΚ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής.
via Associated Press

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από μερικές από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας - να εξετάσουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αποθεμάτων αργού σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Το ασυνήθιστο αίτημα έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολιτική πίεση που δέχεται για την αύξηση των τιμών στα πρατήρια και σε άλλα προϊόντα λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα μετά τήν άρση των lockdowns.

Το αίτημα αντανακλά επίσης την απογοήτευση των ΗΠΑ προς μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του που έχουν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα από την Ουάσιγκτον να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.

«Μιλάμε για τον συμβολισμό των μεγαλύτερων καταναλωτών στον κόσμο που στέλνουν ένα μήνυμα στον ΟΠΕΚ ότι ”πρέπει να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου”», αναφέρει μια από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Στην Ασία, όπου η Κίνα δήλωσε ότι εργάζεται για την απελευθέρωση αργού, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν μετά το αίτημα των ΗΠΑ, αφού την Τετάρτη υποχώρησαν περαιτέρω κάτω από τα υψηλά επταετίας που σημείωσαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν και κορυφαίοι συνεργάτες του συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης απελευθέρωσης αποθηκευμένου πετρελαίου με στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας, αλλά και με την Κίνα, τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της έχουν συντονίσει τις στρατηγικές απελευθερώσεις πετρελαϊκών αποθεμάτων στο παρελθόν, για παράδειγμα το 2011 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στη Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, η τρέχουσα πρόταση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ”πρόκληση” για τον ΟΠΕΚ, το καρτέλ που έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, επειδή εμπλέκει την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου βιομηχανίας είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη συνεργασία του Τόκιο για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν το αίτημα περιελάμβανε συντονισμένες απελευθερώσεις αποθεμάτων.

Σύμφωνα με το νόμο, η Ιαπωνία δεν μπορεί να καταφύγει σε αποδεσμεύσεις αποθεματικών με στόχο την μείωση των τιμών, είπε ο αξιωματούχος. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το γραφείο κρατικών αποθεμάτων της Κίνας δήλωσε ότι εργάζεται για την αποδέσμευση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των ΗΠΑ.

Ένας Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Σεούλ να απελευθερώσει ορισμένα αποθέματα πετρελαίου. ”Εξετάζουμε διεξοδικά το αίτημα των ΗΠΑ, ωστόσο, δεν αποδεσμεύουμε απόθεμα πετρελαίου λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε απόθεμα πετρελαίου σε περίπτωση ανισορροπίας της προσφοράς, αλλά όχι για να ανταποκριθούμε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου”, είπε ο αξιωματούχος.

Το μερίδιο των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε πιθανή αποδέσμευση αποθεμάτων θα πρέπει να είναι πάνω από 20 εκατομμύρια έως 30 εκατομμύρια βαρέλια για να επηρεάσει τις αγορές, σύμφωνα με μια αμερικανική πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Μια τέτοια αποδέσμευση θα μπορούσε να είναι με τη μορφή πώλησης ή δανείου από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ - ή και τα δύο. Η SPR ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαρκή εφοδιασμό για να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ανάγκη.

Γνώστες του θέματος προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συντονισμένη απελευθέρωση της προμήθειας δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση σχετικά με το εάν θα ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το λεπτομερές περιεχόμενο των συνομιλιών με άλλες χώρες.

Μετά το ρεπορτάζ του Reuters για τις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό αργό και το Brent κατρακύλησαν, με το τελευταίο να πέφτει κάτω από το 80% το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, προσθέτουν περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά σε μηνιαία βάση, αλλά αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις του Μπάιντεν για πιο γρήγορες αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης μπορεί να είναι εύθραυστη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς να εμφανιστεί μόλις τον Δεκέμβριο. «Αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τον Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, οι οποίες θα καθορίσουν εάν το Δημοκρατικό κόμμα του θα διατηρήσει τη μικρή πλειοψηφία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 3,41 $ ανά γαλόνι είναι αυξημένη κατά 60% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν καθώς η οικονομία έχει ανακάμψει από την πανδημία COVID-19.

Αρκετοί συνεργάτες του Μπάιντεν αποδίδουν την πτώση των ποσοστών στήριξης προς τον πρόσωπό του τους τελευταίους μήνες στην αύξηση των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και σε άλλους τομείς. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, ο οποίος παρακολουθεί τα εθνικά SPR των μελών του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές χώρες, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δημοφιλή