Ο «νανο-χαμαιλέων» διεκδικεί τον τίτλο του μικρότερου ερπετού του κόσμου

Χαρακτηριστικό του τα...τεράστια (αναλογικά με το σώμα του) γεννητικά όργανα του αρσενικού.
.
.
Frank Glaw (SNSB/ZSM).

Διεθνής ομάδα της οποίας ηγήθηκε το ZSM-SNSB (Συλλογή Ζωολογίας του κρατιδίου της Βαυαρίας) ανακάλυψε ένα μικροσκοπικό νέο είδος χαμαιλέοντα. Το μοναδικό γνωστό, εκτιμώμενο ως ενήλικο, αρσενικό του νέου είδους έχει μήκος σώματος μόλις 13,5 χιλιοστά, κάτι που το καθιστά το μικρότερο γνωστό αρσενικό μεταξύ των 11.500 γνωστών ερπετών (μη πτηνών- non avian). Η σύγκριση με 51 άλλα είδη χαμαιλέοντα έδειξε ότι το νέο είδος έχει εξαιρετικά μεγάλα γεννητικά όργανα.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Το συγκεκριμένο ερπετό ανακαλύφθηκε από Γερμανούς και ντόπιους ερευνητές σε αποστολή στη Μαδαγασκάρη και έλαβε το όνομα Brookesia nana. «Με μήκος σώματος μόλις 13,5 χιλιοστά και συνολικό μήκος 22 χιλιοστά περιλαμβανομένης της ουράς, ο αρσενικός νανο-χαμαιλέων είναι το μικρότερο γνωστό αρσενικό όλων των “ανώτερων σπονδυλωτών”» είπε ο Φρανκ Γκλάου, πρώτος συντάκτης της μελέτης. Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο, με σώμα 19 χιλιοστών και συνολικό μήκος 29 χιλιοστών. Παρά τις προσπάθειες, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να βρουν μόνο δύο άτομα του είδους.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυγά στο θηλυκό και εξέτασαν τα πολύ ανεπτυγμένα γεννητικά όργανα του αρσενικού προκειμένου να διαπιστώσουν τη σεξουαλική τους ωριμότητα. Όπως έδειξαν συγκρίσεις με άλλα είδη χαμαιλέοντα, οι μικρότεροι χαμαιλέοντας τείνουν να έχουν τα μεγαλύτερα γεννητικά όργανα σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους. Στην περίπτωση του νανο-χαμαιλέοντα, είναι το 18,5% του συνολικού σώματος. Το ρεκόρ ως προς το μέγεθος των γεννητικών οργάνων στη συγκεκριμένη κατηγορία το έχει το Brookesia tuberculata, όπου έχουν μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του σώματος. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι η σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.

Δημοφιλή