ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2019 18:59 EEST | Updated 11/06/2019 19:04 EEST

Ο νεαρός Ταλιμπάν που έφτασε στην Ελλάδα και εργάστηκε σε φάρμα στην Κρήτη

Ο ίδιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ οι συγγενείς του λένε πως φταίνε οι Ταλιμπάν που πέθανε.

Tahreer Photography via Getty Images

Στη ζωή ενός ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν, του μόλις 25 ετών διοικητή Ζαμπέτ Καν, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times. O Καν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ήταν απόφοιτος λυκείου, είχε τέσσερα παιδιά και μεταξύ άλλων ήταν βεταράνος των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν με μεγαλύτερη από δεκαετή εμπειρία στις μάχες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, πως κάποια στιγμή επιθυμώντας να αφήσει πίσω του τον πόλεμο, έφτασε μέχρι την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη για να βρει δουλειά.

Η εφημερίδα γράφει για την διπλή ζωή που ο ίδιος αποφάσισε να κάνει, για το πώς όλα ξεκίνησαν από ένα όπλο και για το θάνατό του μετά από έκρηξη σε παντοπωλείο πέρσι τον Αύγουστο. «Ο γιος μου σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν, από κανέναν άλλον πέρα από τους Ταλιμπάν», αναφέρει ο πατέρας του Καν που σήμερα είναι 70 ετών. «Τον σκότωσαν γιατί σταμάτησε να εργάζεται γι΄αυτούς», συμπληρώνει.

Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά και στην έλευση του νεαρού Ταλιμπάν στην Ελλάδα το 2014, όταν εκείνος αναζητούσε δουλειά. Για περισσότερα από τρία χρόνια έμεινε στην Κρήτη, όπου εργάστηκε για μια οικογένεια αγροτών. Τους βοηθούσε στην καλλιέργεια λαχανικών και στα ψώνια που έκαναν στις τοπικές αγορές.

Εκείνοι τον φώναζαν Αλί και είχαν καλές σχέσεις μαζί του. Υπό το φόβο της απέλασης, ο Ζαμπέτ αποφάσισε να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που ήθελε να εξερευνήσει. Μεταξύ αυτών ήταν και η Αθήνα.

Στις φωτογραφίες εκείνων των ημερών, ο άλλοτε μαχητής των Ταλιμπάν μοιάζει με κάθε άλλον νεαρό μετανάστη, που με δέος και ευτυχία απολαμβάνει τη ζωή του σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που μεγάλωσε.

Κάποια χρόνια αργότερα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή του Khogyani, αποφάσισε ότι ο ρόλος του στον πόλεμο είχε τελειώσει. Δεν ήθελε καθόλου να επιτίθεται εναντίον Αφγανών στρατιωτών που αντικατέστησαν τους Αμερικανούς, γεγονός το οποίο δεν άρεσε καθόλου στους Ταλιμπάν, όπως περιγράφουν οι φίλοι και συγγενείς του.

Σημειώνεται ότι κάθε φορά που ένας μαχητής των Ταλιμπάν σκοτώνεται στη μάχη, η οικογένειά του λαμβάνει αποζημίωση περίπου 700 δολαρίων. Ο Ζαμπέτ Καν όμως δεν ήταν ένας συνηθισμένος μαχητής, αλλά ένας αξιόπιστος διοικητής μιας μονάδας άνω των 20 ανδρών. Ωστόσο, η οικογένειά του δεν έλαβε τίποτα.

(Με πληροφορίες από New York Times)

Sponsored Post