Τουσκ προς Τζόνσον: Δεν βγαίνει το backstop από την συμφωνία του Brexit

«Αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις, στην ουσία υποστηρίζουν την επαναφορά ενός κανονικού συνόρου».
Donald Tusk
Donald Tusk
SEBASTIEN ST-JEAN via Getty Images

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απάντησε στην επιστολή που έλαβε από τον Βρετανό πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, να αφαιρεθεί από την συμφωνία για το Brexit το περίφημο backstop - ο συμβιβασμός για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός πραγματικού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της ΕΕ και της Β. Ιρλανδίας, που παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Τουσκ, κατηγορεί τους πολιτικούς που ναι μεν είναι εναντίον του backstop, αλλά δεν δίνουν εναλλακτικά - ρεαλιστικά σενάρια, ως υποστηρικτές της δημιουργίας και επαναφοράς κανονικών συνόρων.

«To backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας εκτός εάν ή/και μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση. Αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις, στην ουσία υποστηρίζουν την επαναφορά ενός κανονικού συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται», σημειώνει ο Τουσκ.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο παρελθόν είχε επισημάνει πως ο συγκεκριμένος όρος θα πρέπει να αφαιρεθεί από την συμφωνία του Brexit, στις 31 Οκτωβρίου, ενώ το χαρακτήρισε και αντιδημοκρατικό.

Στην επιστολή του, ο Τζόνσον δήλωσε ότι ενώ θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ με μια συμφωνία, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία απόσυρσης που «μπλοκάρει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως απεριόριστα, σε μια διεθνή συνθήκη που θα μας δεσμεύσει σε μία τελωνειακή ένωση ενώ πολλά του άρθρα θα εφαρμοστούν στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, σχολίασε πως το γράμμα του Βρετανού πρωθυπουργού «Δεν παρέχει νομική λύση για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας».

«Δεν αναφέρει τι είδους εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσε να γίνουν και στην πραγματικότητα αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Εχουμε πει πολλές φορές, πως είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο», ήταν η δήλωση της.

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή