ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/06/2018 17:02 EEST

Ο Ντράγκι προανήγγειλε τον τερματισμός του QE τον Δεκέμβριο

«Κανένας κίνδυνος για Italexit»

ILMARS ZNOTINS via Getty Images

Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. 

Το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο με «μειωμένη ταχύτητα» καθώς η ΕΚΤ περιορίζει το μηνιαίο όριο αγορών τίτλων από τη δευτερογενή αγορά στα 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπμτέμβριο το όριο αγοράς τίτλων που είχε προσδιοριστεί, ήταν στα 30 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του εκτελεστικού της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι είπε ότι υπάρχει πρόοδος προς έναν βιώσιμο πληθωρισμό και ότι η Ευρωζώνη κινείται με σωστό τρόπο προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύγκλιση με τους στόχους της ΕΚΤ θα συνεχιστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Για τον Ντράγκι πάντως η «χαλαρή» νομισματική πολιτική εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία. «Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη και θα προσαρμόσει ανά πάσα στιγμή όλα τα εργαλεία της, προκειμένου να διασφαλίσει την πορεία του πληθωρισμού» επεσήμανε επίσης.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εξέφρασε την άποψη πως οι ρυθμοί του ΑΕΠ παραμένουν «εύρωστοι» σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρότι διευκρίνισε ότι η οικονομία εξαρτάται από προσωρινούς παράγοντες, όπως το εμπόριο και η αβεβαιότητα.

«Κανένας κίνδυνος για Italexit»

Ερωτηθείς για την Ιταλία, καθησύχασε ότι δεν βλέπει κανένα ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση που βιώνουμε τώρα δεν συγκρίνεται με την κρίση του 2011-2012.

Άλλωστε, όπως είπε υπάρχουν καλύτερα «μαξιλάρια προστασίας». «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο γιατί είναι ισχυρό, ο κόσμος το θέλει και δεν ωφελεί κανέναν η συζήτηση για αλλαγή του», τόνισε. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)