Ο «όρκος» των ΑΜΕ και το καθεστώς τρόμου: «Θα έκαναν κακό στην οικογένειά μου»

Ο «όρκος» των ΑΜΕ και το καθεστώς τρόμου: «Θα έκαναν κακό στην οικογένειά μου»
|

«Καίει» τον φερόμενο ως αρχηγό των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) ο 35χρονος από το Χαϊδάρι, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στην απολογία που έδωσε το περασμένο Σάββατο ενώπιον της Ανακρίτριας του 1ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο 35χρονος -υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο- αναφέρει ότι δρούσε υπό καθεστώς τρόμου, γιατί πίστευε ότι αν έφευγε από την οργάνωση θα πάθαινε κακό αυτός ή οικογένειά του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι του είχε γίνει σαφές από τον φερόμενο ως αρχηγό ότι «Μία φορά ΑΜΕ, πάντα ΑΜΕ». Αναλυτικά η απολογία του 35χρονου, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το Δεκέμβριο του 2017 «εκτελεστής δράσεων εγκληματικής οργάνωσης»:

«Ουδέποτε ένιωσα καθ΄ οιονδήποτε τρόπο μέλος των ΑΜΕ, ο ίδιος έχω δηλώσει σε ανύποπτη φάση στον φίλο μου... (σ.σ. συγκατηγορούμενος του) ότι φοβάμαι τους ΑΜΕ και τον ‘Τσαμπανίκα’ ότι θα μου κάνουν κακό. Ουδέποτε θεώρησα τον ‘Τσαμπανίκα’ αρχηγό των ΜΑΕ. Απλά θεωρούσα ότι τους εκπροσωπούσε και φοβόμουν ιδιαίτερα την αντίδρασή τους, σε περίπτωση που αποχωρούσα. Εξάλλου όταν εξέφρασα την επιθυμία μου στον ‘Τσαμπανίκα’ ότι θέλω να αποδεσμευτώ, εκείνος με αδιάσειστο τρόπο μου δήλωσε ότι ‘Μία φορά ΑΜΕ, πάντα ΑΜΕ’ και πως αν διανοηθώ να φύγω, τότε θα κάνουν κακό σε εμένα ή την οικογένειά μου.

Ο ‘Τσαμπανίκας’ με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβη -κατόπιν αρκετών αναβολών- όχι με αυτόνομη βούληση αλλά υπό το καθεστώς πίεσης. Εντούτοις, η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον ‘Τσαμπανίκα’ και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος μου είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ θα πάθαινα κακό.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο ως προ το λόγο που μου καταλογίζουν το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αφού ουδέποτε γνώρισα τον οιοδήποτε αρχηγό ή στέλεχος της οργάνωσης. , εκτός από τη γνωριμία μου στο Facebook με το ‘Τσαμπανίκα’ , τα μόνα μέλη που γνωρίζω είναι οι προσωπικοί μου φίλοι... (σ.σ. αναφέρει δύο συγκατηγορουμένους του), που ουδέποτε εβρίσκοντο στην οργάνωση αυτή».