ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2019 11:03 EEST | Updated 17/04/2019 14:03 EEST

Κακαπό: Ο πιο χοντρός παπαγάλος του κόσμου γλύτωσε την εξαφάνιση

Και σπάει τα ρεκόρ αναπαραγωγής.

The Guardian

Ρεκόρ αναπαραγωγής χτυπούν οι κακαπό, οι παχύτεροι παπαγάλοι του κόσμου, στη Νέα Ζηλανδία. Οι επιστήμονες που ανησυχούσαν για την εξαφάνιση του είδους, πλέον μπορούν να ελπίζουν.

Αν και πριν από εκατοντάδες χρόνια ήταν ένα από τα συνηθέστερα πτηνά στη Νέα Ζηλανδία, πλέον σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν μόνο 147 ενήλικα κακαπό. Τα περισσότερα σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς.

 Επειδή είναι τόσα λίγα στον πλανήτη, κάθε κακαπό έχει ένα όνομα - συμπεριλαμβανομένων των Ρουθ, Χόκι, Σουζάν και Ζεφίρ. Έχουν ενταχθεί σε ένα εντατικό πρόγραμμα διαχείρισης του είδους τους από τους επιστήμονες. Η υπογονιμότητα, άλλωστε, είναι ένα από τις βασικές αιτίες εξαφάνισής τους.

Φέτος, όμως, οι νεοσσοί κακαπό έχουν φτάσει τους 76, ενώ άλλοι 60 ενηλικιώνονται, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν του χρόνου. Η έξαρση αυτή παρουσιάστηκε μετά την καλλιέργεια Rimu στην περιοχή, ενός δέντρου πάνω στο οποίο εμφανίζονται οι αγαπημένοι καρποί του πτηνού.

Σαράντα εννέα από τα 50 θηλυκά αναπαραγωγής γέννησαν αυγά φέτος. Η τελευταία περίοδος αναπαραγωγής ήταν το 2016 , όταν γεννήθηκαν 37 νεοσσοί.

 Κάθε κακαπό στη Νέα Ζηλανδία ελέγχεται με τσιπ. Στόχος είναι η προστασία και εν συνεχεία η διαιώνιση του είδους.

Mashable

Tο 1970 το είδος θεωρείτο εξαφανισμένο. Το 1977 είχαν καταμετρηθεί μόλις 18 πτηνά, ενώ το 1990 είχαν φτάσει τα 50.

Πηγή: Guardian 

 

Sponsored Post