Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρτική με 20,75 ° C.
Arctic-Images via Getty Images

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιό ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της γης και της θάλασσας, με μέσες τις θερμοκρασίες να αποτελούν ρεκόρ στα 141 χρόνια καταγραφής δεδομένων από την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA).

Η επίδοση αυτή έρχεται ως συνέχεια του εξαιρετικά θερμού 2019 - το δεύτερο πιο ζεστό έτος στη Γη από τότε που ξεκίνησαν οι αξιόπιστες μετρήσεις. Εξάλλου, τα τελευταία πέντε χρόνια και η τελευταία δεκαετία είναι τα πιο θερμά σε 150 χρόνια καταγραφών, μαρτυρώντας τον φρενήρη ρυθμό με τον οποίο γιγαντώνεται η κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον NOAA, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα. Αυτή η μέτρηση ξεπέρασε οριακά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2016.

Η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη ήταν αισθητή στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τον Καναδά, όπου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 5 ° C ή και παραπάνω από το μέσο όρο.

Η σουηδική πόλη Ερεμπρο έφθασε τους 10.3 ° C - η πιο ζεστή θερμοκρασία το μήνα Ιανουάριο από το 1858 - ενώ στη Βοστώνη η πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου ήταν στους 23 ° C.

Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρτική με 20,75 ° C

Εν τω μεταξύ, η Ανταρκτική υποδέχθηκε τον Φεβρουάριο με ένα εξίσου αρνητικό ρεκόρ. Η πολική ήπειρος ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της το φράγμα των 20 ° C στις 9 Φεβρουαρίου.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ενδείξεις «απίστευτες και μη φυσιολογικές».

Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν το 2015 να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, προκειμένου να αποτρέψουν τις καταστροφικές πλημμύρες, την επισιτιστική ανασφάλεια, τους καύσωνες και τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών.

Ωστόσο, οι εκπομπές της ανθρώπινης δραστηριότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν δείχνουν κανένα σημάδι παρακμής, πόσο μάλλον τις βαθιές περικοπές που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου 2C και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κόσμος πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές του έως το 2030 για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανότητα αποφυγής καταστροφικής κλιματικής βλάβης.

(με πληροφορίες από Guardian, BBC)

Δημοφιλή