ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2018 11:56 EET

Ο Πουτζδεμόν ανάρτησε στο twitter βίντεο με το Ραχόι και τον... Χίτλερ. Το μήνυμα που στέλνει

Photonews via Getty Images

Την παρουσία του αισθητή κάνει και πάλι ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, αναρτώντας στο twitter ένα βίντεο στο οποίο -όπως πολλοί επισημαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- προσπαθεί να συγκρίνει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Στο βίντεο εμφανίζονται κατά σειρά ο Αδόλφο Χίτλερ με τον Φρανθίσκο Φράνκο και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας επισημαίνει σε λεζάντα κάτω από το κείμενο: «Θα τους διδάξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το πνεύμα των ελεύθερων, ειρηνικών και δημοκρατικών ανθρώπων. Αποκαθιστούμε τους θεσμούς μας. Μαχόμαστε για αυτή τη χώρα. Δείχνουμε αξιοπρέπεια. Ζήτω στην ελεύθερη Καταλονία».

Το βίντεο περιλαμβάνει παράλληλα σκηνές από τις προσπάθειες της ισπανικής αστυνομίας να αποτρέψει το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, ημέρα όπου εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Ο Πουτζδεμόν στην ανάρτησή του ευχαριστεί και το δημιουργό του «εκπληκτικού», όπως είπε, βίντεο.

Η ομοσπονδία εβραϊκών κοινοτήτων φέρεται ωστόσο να καταδίκασε το βίντεο χαρακτηρίζοντας το «ανούσιο και αντιπαραγωγικό». «Η δόλια χρήση εικόνων που σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κανένα νόημα και υπονομεύει την αξιοπιστία του μηνύματος. Υποστηρίζουμε τον ισπανικό νόμο και το Σύνταγμα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τονGuardian, πηγή από το περιβάλλον του Πουτζδεμόν σχολίασε πως ο ίδιος δεν έκανε καμία σύγκριση ανάμεσα στον Φράνκο, τον Χίτλερ και το κόμμα του Ραχόι». Εξήγησε μάλιστα πως «το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύσει ένα βίντεο και να δηλώσει ότι είναι εντυπωσιακό, γιατί δείχνει τη δύναμη του καταλανικού λαού την 1η Οκτωβρίου».

Στο παρελθόν η πρώην κυβέρνηση του Πουτζδεμόν είχε συγκρίνει τις ισπανικές Αρχές με τα απολυταρχικά καθεστώτα στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και την Τουρκία.