Ο «πόλεμος» των Εξαρχείων

Μέσα σε διάστημα εφτά ημερών έγιναν εφτά επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
Φωτό αρχείου.
Φωτό αρχείου.

Ο ασκός του Αιόλου στα Εξάρχεια άνοιξε όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να καταπιαστεί με το «καυτό» θέμα των καταλήψεων.

Ένα θέμα που μόνο απλό δεν είναι. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικούς εξ αυτών:

Πρώτον, σε αρκετά από τα υπό κατάληψη κτίρια διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες. Δεύτερον, η εκκένωσή τους δεν αρκεί, καθώς εάν δεν φυλάσσονται γρήγορα γίνεται επανακατάληψή τους. Τρίτον, οι καταλήψεις των Εξαρχείων συνδέονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και την ιδεολογία του.

Το θέμα των καταλήψεων δεν είναι αστυνομικής φύσης, ασχέτως εάν σήμερα η Αστυνομία εμφανίζεται να σηκώνει -για πολλούς κακώς- το μεγαλύτερο βάρος της επίλυσης του. Το θέμα των καταλήψεων αγγίζει πολλούς και διαφορετικούς φορείς του κράτους (υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δήμος Αθηνών, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Υποδομών κλπ). Πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει σχέδιο στέγασης των μεταναστών, αξιοποίησης των κτιρίων κλπ.

Στα Εξάρχεια ο «πόλεμος» ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές και την Αστυνομία «φούντωσε» από την περασμένη Δευτέρα, όταν η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε τέσσερις καταλήψεις. Μέσα σε διάστημα εφτά ημερών έγιναν εφτά επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Ο δρόμος που μετατρέπεται κυρίως σε πεδίο συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τυχαίος. Είναι η οδός Σπύρου Τρικούπη, που εφάπτεται στην πλατεία Εξαρχείων. Πρόκειται για τον δρόμο όπου βρίσκονται τα δύο υπό κατάληψη κτίρια που εκκενώθηκαν. Σε κοντινή απόσταση έχουν τοποθετηθεί διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες γίνονται στόχος.

Εκτός, όμως, από τις επιθέσεις με μολότοφ, την τελευταία εβδομάδα έγιναν δύο προσπάθειες απελευθέρωσης προσαχθέντων. Η πρώτη το περασμένο Σάββατο όταν άντρες των ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση, στην οδό Σπύρου Τρικούπη, με μολότοφ και πέτρες, την ώρα που έκαναν έλεγχο σε ύποπτο. Η δεύτερη τα ξημερώματα της Κυριακής με στόχο άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν έλεγχο σε ύποπτο στην οδό Σόλωνος. Στην δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, η ομάδα των περίπου 20-25 ατόμων, πήρε τα κλειδιά της μηχανής της ΕΛ.ΑΣ. και ένα κράνος αστυνομικού.

Τα ΜΑΤ «πατάνε» πλατεία

Η νέα πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας επιχειρεί να αλλάξει άρδην το δόγμα του Σώματος για τα Εξάρχεια. Από την «ήπια διαχείριση» και το δόγμα «μας βλέπουν λιγότερο, μας επιτίθενται λιγότερο», η Αστυνομία μεταπηδά στο δόγμα περί «μόνιμης εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια». Η πιο εμφανής επιχειρησιακή αλλαγή είναι ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ καταδιώκουν άτομα μέχρι την πλατεία Εξαρχείων και επιχειρούν -και μάλιστα αρκετή ώρα- στο σημείο.

Το που θα καταλήξει ο «πόλεμος των Εξαρχείων» δεν το ξέρει κανείς. Το σίγουρο, όπως λένε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, είναι ότι οι παθογένειες της περιοχής δεν λύνονται μόνο με αστυνομικού τύπου μέτρα.

Πηγές από την Αστυνομία που μίλησαν στη HuffPost Greece εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη διαχείριση του ζητήματος, αναφέροντας ότι «η Αστυνομία καλείται να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί και από αυτό που ενδεχομένως μπορεί να αντέξει τη δεδομένη στιγμή». Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εκφράζουν την άποψη ότι «η κατάσταση στην περιοχή ήταν πριν τις εκλογές πιο ήρεμη ακριβώς γιατί κανείς δεν άγγιζε το πρόβλημα των Εξαρχείων. Είναι αναπόφευκτα τα επεισόδια, γιατί ακριβώς γίνεται προσπάθεια να αλλάξει μία παγιωμένη κατάσταση».

Δημοφιλή