Ο «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος» από το Τοπ Καπί μέχρι τον Άγιο Μάρκο στη Βενετία

Στην πολιτιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat με ελεύθερη συμμετοχή.
RuslanKaln via Getty Images

Ένα από τα πιο φημισμένα και περιζήτητα διακοσμητικά πετρώματα στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ο «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος» που εξορυσσόταν στην Χασάμπαλη της Λάρισας.

Ήταν όμως τόσο ακριβός που χρησιμοποιήθηκε στην οικοδόμηση ναών, λουτρών, ανακτόρων και πολυτελών κτηρίων αυτοκρατόρων, αρχόντων και ευγενών.

Όπως συνηθίζει να ερωτά στις διαλέξεις του ο Βασίλης Μέλφος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, προκειμένου να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του «τι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Τοπ Καπί, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, τον Θόλο του Βράχου της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Γουέστμινστερ του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Καϊρουάν της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης; [...] Πρόκειται για ένα πέτρωμα που έχει διασκορπιστεί στα πέρατα του κόσμου και η χρήση του ”ενώνει” λαούς, θρησκείες και πολιτισμούς. Προέρχεται από ένα και μόνο μέρος της Ελλάδας και του κόσμου και χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια. Ωστόσο ελάχιστοι το ξέρουν…».

Με αφηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφο, η πολιτιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat διοργανώνει στο Zoom, ένα «ταξίδι» από την Λάρισα του 1ου αι. π.Χ. και από εκεί στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, την Δαμασκό, την Σεβίλλη, το Καιρουάν της Τυνησίας, ακόμη και μέχρι το Τρινιντάντ της Κούβας.

Info

«Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος και η χρήση του στα μεγαλύτερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς»

Τρίτη 1η Δεκεμβρίου

Πλατφόρμα Zoom

Ώρα: 19:00

Συμμετοχή ελεύθερη

Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Δημοφιλή