ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2019 17:40 EEST | Updated 21/08/2019 17:44 EEST

Μήπως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ δεν πάει στην Δανία;

Ενα σενάριο που μας είχε διαφύγει.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τραμπ ακύρωσε την επερχόμενη επίσκεψή του στη Δανία, προφανώς επειδή η πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να του πουλήσει τη Γροιλανδία. Δεν είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός λόγος. Υπάρχει και αρκετό παρασκήνιο. 

Όπως σχολιάζει και ο Λάρι Σαμπάρο, διευθυντής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια «είναι τρελό να ανυπομονεί για τις συναντήσεις του με δικτάτορες, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά να ακυρώνει αντίστοιχες με αυτές της πρωθυπουργού της Δανίας». Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Τα ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας είχαν αναφέρει ότι ο Τραμπ δεν διέψευδε το ενδιαφέρον του για την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου. Ωστόσο, παρά τον πόθο του για το νησί, ακυρώνει τη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Δανίας, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως σιδηρομεταλλεύματα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, ουράνιο και πετρέλαιο. Και ένα μεγάλο μέρος του νησιού δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα, ακριβώς επειδή καλύπτεται από πάγο. Όμως, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτός ο πάγος θα λιώσει αργά ή γρήγορα - αυτό το καλοκαίρι οι επιστήμονες της NASA παρατήρησαν δύο από τις μεγαλύτερες τήξεις πάγου στην ιστορία της Γροιλανδίας - και η διάβρωση του πάγου αναμένεται να καταστήσει δυνατή την εξόρυξη των φυσικών πόρων της Γροιλανδίας .

Αυτά τα υλικά είναι όλα αποφασιστικής σημασίας για την κατασκευή σύγχρονων ηλεκτρονικών ειδών και η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξόρυξης τους σε όλο τον κόσμο.

Ο εμπορικός πόλεμος του Trump με την Κίνα σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστος προμηθευτής τέτοιων υλικών.Εν ολίγοις, η αγορά της Γροιλανδίας θα καθιστούσε τις ΗΠΑ λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα.

 

Ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της επίσκεψης

Την απορία όλων έλυσε ο Ντέιβιντ Φρουμ, ειδικός βοηθός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Εξηγεί ότι τη Δανία θα επισκεφθεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό τον φοβίζει.

Γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η επίσκεψη του Ομπάμα;

Αν και φροντίζει – ανεπιτυχώς - να ενημερώνει το κοινό μέσα από τα φιλικά προσκείμενα προς αυτόν ΜΜΕ ότι οι συγκεντρώσεις του έχουν τον περισσότερο κόσμο από οποιοδήποτε άλλον πρόεδρο στην ιστορία, οι δυο επισκέψεις του στη Μεγάλη Βρετανία, με τα ανάλογα επεισόδια, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ακόμη, η δημοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή καθ′ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι ο δημοφιλέστερος πρόεδρος στον κόσμο.

Επομένως, φοβούμενος τις εντάσεις, ο Τραμπ προτιμά να μείνει στον Λευκό Οίκο.

 

Πηγή: HuffPost US