ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2019 17:11 EET | Updated 21/11/2019 17:26 EET

Τι σημαίνει για την βασιλική οικογένεια η παραίτηση του πρίγκιπα Άντριου από τα δημόσια καθήκοντα

Είναι αυτό αρκετό για να κατευναστούν τα πνεύματα;

ASSOCIATED PRESS

Ο πρίγκιπας Αντριου γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τα δημόσια καθήκοντά του για το άμεσο μέλλον, έπειτα από την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο με τον χρηματιστή Τζέφρι Eπσταϊν.

Μπορεί, όμως ένας πρίγκιπας να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του; Ναι, αν έχει την έγκριση της βασίλισσας. Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι μόνιμο, τότε ο 59χρονος πρίγκιπας και δεύτερος γιος της βασίλισσας αποσύρεται από την δημόσια ζωή δεκαετίες νωρίτερα πριν από τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, 98 ετών.

Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να κατευναστούν τα πνεύματα; Μετά την καταστροφική συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Εμιλυ Μάιτλις του BBC αυτό το Σαββατοκύριακο, κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη ενός ρατσιστικού σκανδάλου.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρίγκιπας εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες. Είναι τουλάχιστον ταπεινωτική η αποτυχημένη προσπάθεια του πρίγκιπα να δώσει μια καλή δικαιολογία στα ΜΜΕ. Αν θεωρούσε ότι η συνέντευξη στο BBC θα έσωζε την κατάσταση, έκανε λάθος. Ή μάλλον έκανε λάθος για τις ικανότητές του μπροστά στην κάμερα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Evening Standard, Ρόχαν Σίλβα, ο δούκας της Υόρκης χρησιμοποίησε τη λέξη «Nigger» (μτφ. νέγρος) σε συνάντηση που είχα μαζί του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όταν ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης για την οικονομία και την τεχνολογία.

Ο Σίλβα, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, λέει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης το 2012 σχετικά με την εμπορική πολιτική και προέκυψε όταν ρώτησε τον πρίγκιπα αν η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το εμπόριο «θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά».

ASSOCIATED PRESS

«Η αυτοκτονία του Eπσταϊν έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ιδιαίτερα στα θύματά του. Ελπίζω σύντομα να βρουν την δύναμη να ξαναφτιάξουν την ζωή τους», δήλωσε ο πρίγκιπας σε συνέντευξή του.

Οι τελευταίες τέσσερις μέρες αδιάκοπης κριτικής εναντίον του Άντριου από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτησή του. Ωστόσο, είναι ακόμα πρίγκιπας και δεν μπορεί να παραιτηθεί από την οικογένειά του.

Θα εξοριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο; Αποκλείεται. Το πιο πιθανό να περάσει περισσότερο χρόνο στο κτήμα του Γουίντσορ ή στο πολυτελές σαλέ στην Ελβετία.

Η βασίλισσα είναι αναμφίβολα απογοητευμένη με τον πρίγκιπα, με τον οποίο είναι μάλιστα και πολύ κοντά. Θα έχει, όμως, αυτό, κάποια επίδραση στα βασιλικά της καθήκοντα; Επίσης, απίθανο, καθώς η 93χρονη μονάρχης έχει ήδη επιβιώσει από πολλά σκάνδαλα στα 67 χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο.

Θα αναλάβουν τα καθήκοντά του τα υπόλοιπα παιδιά της βασίλισσας ή τα εγγόνια; Πολύ πιθανό. Αν και το παλάτι δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με αυτό. Ήδη οι επικριτές του Άντριου στις βρετανικές εφημερίδες γιορτάζουν την πτώση του και ζητούν να διαγραφεί από τη βασιλική μισθοδοσία.

ASSOCIATED PRESS

Ο κατάλογος των πανεπιστημίων, οργανώσεων και μεγάλων επιχειρήσεων που αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον πρίγκιπα Άντριου, μετά τη θυελλώδη συνέντευξή του για την υπόθεση Έπσταϊν, διευρυνόταν μέρα με την ημέρα.

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να στηρίζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ψηφιακής εκπαίδευσης, το iDEA, εφόσον ο Άντριου παρέμενε ανάδοχος.

Τρία αυστραλιανά πανεπιστήμια, το Bond University του Κουίνσλαντ και τα πανεπιστήμια Murdoch και RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τερματίζουν τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα του πρίγκιπα Άντριου “Pitch@Palace”, μια οργάνωση που βοηθά την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επικρατεί ένα βασιλικό χάος. Αυτό συμβαίνει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και έτσι συνεχίζεται.