ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 17:05 EEST

Ο πρώτος αιώνας της RAF: Τα 100 χρόνια της γιορτάζει η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία

Henry Nicholls / Reuters

Με πτήσεις άνω των 100 αεροσκαφών πάνω από το Λονδίνο γιόρτασε τα 100 της χρόνια η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, Royal Air Force (RAF)- με αεριωθούμενα, ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ιστορικά αεροπλάνα όπως Spitfire και Hurricane του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και υπερσύγχρονα μαχητικά να πετούν πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

 

 

Την επίδειξη παρακολούθησε η βασίλισσα Ελισάβετ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και χιλιάδες άλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ανάκτορα. Η εκδήλωση περιελάμβανε εντυπωσιακές επιδείξεις, με μαχητικά Typhoon να σχηματίζουν τον αριθμό «100» στον ουρανό και αεροβατικά από το διάσημο σμήνος των «Red Arrows».

 

Kevin Coombs / Reuters

 

Η RAF έγινε η πρώτη «αυτόνομη» πολεμική αεροπορία στον κόσμο όταν ιδρύθηκε το 1918 (μέχρι τότε οι αεροπορικές δυνάμεις υπάγονταν στον στρατό και το ναυτικό).

 

Hannah Mckay / Reuters

 

«Η δύναμη, η ικανότητα και η γενναιότητα σας χαρακτηρίζουν. Θυμάμαι τη Μάχη της Αγγλίας να δίνεται στους ουρανούς από πάνω μας και δεν θα ξεχάσω ποτέ το θάρρος και τις θυσίες εκείνης της εποχής» είπε η βασίλισσα Ελισάβετ, αναφερόμενη στην αποφασιστική αναμέτρηση ανάμεσα στη γερμανική Luftwaffe και τη RAF το 1940.

Hannah Mckay / Reuters