Ο πρώτος ψηφιακός παρουσιαστής ειδήσεων μόλις είπε το πρώτο του δελτίο

Πώς αντέδρασαν οι Κινέζοι στα socila media
NICOLAS ASFOURI via Getty Images

«Μπορώ όχι μόνο να σας κρατώ συντροφιά 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, αλλά επιπλέον, να γίνω αναρίθμητα αντίγραφα και να βρίσκομαι σε διαφορετικά σημεία προκειμένου να σας φέρνω τα νέα».

Ο πρώτος ψηφιακός άνκορμαν του κόσμου είναι γεγονός και «βρίσκεται» στην Κίνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τα νεότερα μέλη του newsroom, τους άνκορμεν της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μεταδίδουν «ακούραστα» ειδήσεις όλη την ημέρα, κάθε μέρα, από οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Οι Κινέζοι τηλεθεατές «υποδέχτηκαν» τον Qiu Hao, την ψηφιακή εκδοχή παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων του Xinhua, ο οποίος εμφανίστηκε στις οθόνες «φορώντας» κοστούμι και κόκκινη γραβάτα και γνέφοντας το κεφάλι με νόημα -αναλόγως βεβαίως, με το είδος της είδησης.

China Stringer Network / Reuters

Το πρακτορείο παρουσίασε και τον αγγλόφωνο άνκορμαν της AI -που βασίζεται σε άλλον πραγματικό παρουσιαστή- ο οποίος «πρόσθεσε»: «Η ανάπτυξη της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης απαιτεί συνεχείς καινοτομίες και ουσιαστική ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας... Ανυπομονώ να σας προσφέρω εντελώς νέες εμπειρίες ειδήσεων».

Οι δύο «παρουσιαστές» είναι ψηφιακές εικόνες και όχι ρομπότ, επί της ουσίας ψηφιακοί «κλώνοι» δημοσιογράφων.

Πρόκειται για το προϊόν της συνεργασίας του Xinhua και της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Sogou. Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα προσομοίωσης -της φωνής, των κινήσεων, των εκφράσεων και χειρονομιών- των παρουσιαστών, προκειμένου σύμφωνα με το Xinhua να έχουν «μία εικόνα που μοιάζει ζωντανή και όχι ένα ψυχρό ρομπότ».

Οι νέοι παρουσιαστές έκαναν το ντεμπούτο τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Διαδίκτυο στην Κίνα -κάτι σαν το Νταβός της Κίνας στον τομέα τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Xinhua, η τεχνολογία AI δεν περιορίζεται στην παρουσίαση ειδήσεων. Τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών και σε άλλες υπηρεσίες. Ο Wang Xiaochuan, επικεφαλής της Sogou, έφερε το παράδειγμα ενός δημοφιλούς app ανάγνωσης βιβλίων, που ονομάζεται Uncle Kai. «Στο μέλλον, μπορεί να είναι οι γονείς σου αυτοί που θα σου αφηγούνται την ιστορία», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ποιά ήταν η αντίδραση των Κινέζων στους ψηφιακούς άνκορμεν; Σύμφωνα, τουλάχιστον με τις αναρτήσεις στα social media, είναι εντυπωσιασμένοι και την ίδια στιγμή, θορυβημένοι. «Λίγο ανατριχιαστικό», γράφει ένας χρήστης και ο άλλος απαντά «πραγματικά τρομακτικό».

(Με πληροφορίες από Guardian)