Ο ρόλος των τραπεζών στη μάχη της ρευστότητας

Κλειδί για την οικονομία η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
ASSOCIATED PRESS

Τον κομβικό ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι τράπεζες στην προσπάθεια ανάκαμψης τη Ελληνικής Οικονομίας θέλει να αναδείξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η παροχή ρευστότητας στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από την κρίση αποτελεί βασικό στοιχείο στο δρόμο προς την επιστροφή στην ομαλότητα και σε αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παραινέσεις των κυβερνητικών παραγόντων προκειμένου οι τράπεζες να βοηθήσουν στην προσπάθεια χρηματοδότησης της αγοράς. Βασικό μέλημα είναι να αυξηθούν οι ταχύτητες στη διαδικασία έγκρισης χρηματοδοτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα προγράμματα ρευστότητας χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος, καθώς με δεδομένες τις έντονα αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, οι εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων παροχής ρευστότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει. Ο μεγάλος εφιάλτης του οικονομικού επιτελείου είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για την αύξηση των λουκέτων στην αγορά και ως συνέπεια της αλματώδους αύξησης της ανεργίας. Η πρόβλεψη που έχει αποτυπώσει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2020, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν, είναι για ανεργία 19,9%.

Επιστροφή της ανεργίας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει κατά πολύ το 20% γεγονός που θα φέρει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ήδη εξετάζονται τα πρώιμα στοιχεία αναφορικά με την πορεία των δημόσιων εσόδων και τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι πριν καλά καλά ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 έως και 48 δόσεων, θα χρειαστεί ακόμα μια νέα ρύθμιση προκειμένου να ανακοπεί το κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ίδιοι ακριβώς φόβοι υπάρχουν και σχετικά με το νέο κύμα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι από το Σεπτέμβριο θα καταγραφεί νέα αύξηση των κόκκινων δανείων. Το πρόβλημα μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας τον Ιούλιο κλείνει τον κύκλο του και το πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το τέλος του χρόνου, με την επιδότηση των δόσεων, αφορά μόνο όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση.

Σχέδιο ανάσχεσης

Μοναδικό ανάχωμα στην επαλήθευση των αρνητικών σεναρίων για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, μπορεί να αποτελέσει η γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν τόσο κρατικά, όσο και Ευρωπαϊκά κονδύλια που περιμένει η χώρα από την Κομισιόν. Τα προγράμματα αυτά αφορούν παροχή κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την παροχή κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 80% του ποσού, την χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζες Επενδύσεων, αλλά και τα προγράμματα παροχής ρευστότητας που ετοιμάζει η Ε.Ε.

Δημοφιλή