ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2019 17:01 EEST | Updated 23/08/2019 17:06 EEST

O Σάντερς προτείνει σχέδιο για την κλιματική αλλαγή ύψους 16 τρις δολαρίων

Επισκέφτηκε πόλη της Βόρειας Καρολίνα που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου.

ASSOCIATED PRESS

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς αποκάλυψε το σχέδιό του για την κλιματική αλλαγή ύψους 16,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, από μια πόλη της Βόρειας Καλιφόρνιας που είχε πληγεί από φονική πυρκαγιά το περασμένο έτος. Αναφέρει ότι θα αποτελεί αφύπνιση ολόκληρου του έθνους για τους κινδύνους του πλανήτη, που διαρκώς θερμαίνεται.

«Η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί βαρυσήμαντη κρίση τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης βρίσκεται εδώ», δήλωσε ο γερουσιαστής του Βερμόντ καθώς διέσχιζε το καμένο πάρκο Paradise με ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου.

ASSOCIATED PRESS

Το σχέδιο για το κλίμα του Σάντερς στοχεύει να στραφούν οι ΗΠΑ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας της έως το 2050, ενώ παράλληλα προτείνει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενώ ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε ήδη εγκρίνει το «Green New Deal», την «πράσινη συμφωνία», για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνεργαζόμενος με την Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, το νέο του σχέδιο παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα αντιμετωπίσει τις δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Σάντερς περιγράφει το σχέδιό του ως μια «δεκαετή, εθνική κινητοποίηση» βασισμένη στην ισότητα και την ανθρωπιά» που θα δημιουργούσε έως και 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

 Μεταξύ των ιδεών του είναι η αντικατάσταση του 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιουργία ισχύος μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ζητά ακόμη την επιχορήγηση ύψους 2,18 τρις δολαρίων για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα με σκοπό την αναβάθμιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών τους, ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ θα υποχρεώσει το Τμήμα Ενέργειας να εποπτεύει ενδελεχώς τις νεοσύστατες εμπορικές δομές, αλλά και τις ιδιοκτησίες ατόμων με υψηλά εισοδήματα, για το αν είναι φιλικές προς το περιβάλλον. 

Ο Σάντερς θέλει να αλλάξει και το σύστημα μεταφορών των ΗΠΑ επενδύοντας σε ηλεκτρικά οχήματα, σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλης ταχύτητας και σε πιο διευρυμένη δημόσια συγκοινωνία. Ζητεί να δαπανηθούν 526 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ.

 

ASSOCIATED PRESS

Με τον φόβο των προειδοποιήσεων των επιστημόνων για τις επικείμενες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το «πράσινο νέο συμβόλαιο» αποτελεί σημείο όπου συμφωνούν τόσο όσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι δημοκρατικοί πρόεδροι των περισσότερων πολιτειών. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι πολύ ριζοσπαστικό και θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των φόρων.

Η εκστρατεία του Σάντερς προτείνει την κάλυψη του κόστους για 15 χρόνια από μέτρα που προβλέπουν την εξάλειψη των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και των φόρων σε αυτόν τον κλάδο, χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν για τις 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν. Εκτιμάται ακόμα ότι το ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξοικονομηθεί λόγω της μειωμένης ανάγκης για προγράμματα ασφαλείας λόγω της δημιουργίας αυτών των θέσεων εργασίας.

Στο πρόσωπο του Σάντερς απεικονίζεται ίσως μια από τις τελευταίες ελπίδες για να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.

Sponsored Post