LIFE
06/12/2018 19:07 EET

Ο σεφ που ετοιμάζει ένα «γκουρμέ burger» ανά 30 δευτερόλεπτα

Η κουζίνα του δεν έχει τις κλασικές μυρωδιές και τους ήχους που «συναντά» κανείς σε ένα κατάστημα εστίασης

vvmich via Getty Images

Το «Creator» είναι ένα νέο burger restaurant στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά η κουζίνα του δεν έχει τις κλασικές μυρωδιές και τους ήχους που «συναντά» κανείς σε ένα κατάστημα εστίασης. Για την ακρίβεια, ο ήχος που κυριαρχεί είναι ένα μάλλον αμυδρό... σφύριγμα. Κι αυτό επειδή στο εν λόγω εστιατόριο, ο σεφ δεν είναι άνθρωπος αλλά ρομπότ. Για την ακρίβεια, δύο. 

Το «Creator» διαθέτει δύο ρομπότ (καθένα στο μέγεθος οικογενειακού αυτοκινήτου) που ετοιμάζουν από 120 burger την ώρα

Τα δύο ρομπότ κάνουν τα πάντα: Από την άλεση του κρέατος και τη διαμόρφωση του μπιφτεκιού στο γνωστό σχήμα, μέχρι το κόψιμο της ντομάτας σε φέτες, την κοπή (ή το τρίψιμο) του τυριού, ακόμη και την επάλειψη με μουστάρδα. Όλα τα παραπάνω εννοείται σε διαφορετικές εκδοχές -σος, γαρνιτούρες κλπ- ενώ σειρά αισθητήρων παρακολουθεί το ψήσιμο του μπιφτεκιού στο γκριλ και «καταλαβαίνει» πότε είναι έτοιμα. 

Τα ρομπότ ελέγχονται από μία μηχανή η οποία διαθέτει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Η μηχανή χρησιμοποιεί πληροφορίες από 11 θερμικούς αισθητήρες που βρίσκονται στο σημείο όπου γίνεται το μαγείρεμα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε κομμάτι μαγειρεύεται ακριβώς όπως το έχει παραγγείλει ο πελάτης. 

Όπως εξηγεί ο μηχανικός υπολογιστών πίσω από το «Creator», Alex Vardakostas, το burger robot διαθέτει συνολικά 350 αισθητήρες, 50 ενεργοποιητές και 20 υπολογιστές και είναι σχεδιασμένο με στόχο την ακρίβεια. 

Σύμφωνα με το BBC το «Creator» είναι ενδεικτικό της νέας τάσης στην εστίαση, καθώς ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός εστιατορίων στρέφεται στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη -μεταξύ αυτών μία πιτσαρία και ένα espresso bar- με στόχο την προσφορά μία «νέας εμπειρίας» στους καταναλωτές. 

Και παρά το γεγονός ότι, ο συνδυασμός ρομπότ και μαγειρικής δεν δείχνει ιδιαιτέρως ελκυστικός -καθώς παραπέμπει σε μαζική παραγωγή γευμάτων, εννοείται χωρίς γεύση- στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται ότι αν μη τι άλλο, οι μηχανές αυτές μαγειρεύουν «με τάξη». 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως γεύσης, όπως και θέσεων εργασίας -η άλλη σοβαρή παράμετρος του ζητήματος-  η εποχή που το fast-food έγινε faster είναι ήδη εδώ.