ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2019 09:19 EEST

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος της εσωστρέφειας

Η ουσία είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συμβιώνουν δύο πραγματικότητες.

Huffpost GR
eurokinissi/syriza

Τον κίνδυνο της εσωστρέφειας και της επιστροφής σε μία άγονη συζήτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 «ξορκίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουν ότι οι εγγραφές μελών ξεκίνησαν και τα μηνύματα είναι θετικά. Την ίδια ώρα για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι μπορεί να γράψει ακόμη και βιβλίο για τα γεγονότα του 2015!

Η ουσία είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συμβιώνουν δύο πραγματικότητες: το χτίσιμο του νέου κόμματος και η ανάγκη για αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας ενόψει και του συνεδρίου.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρειο Ελλάδα έλεγε χθες στη Βουλή ότι στην οργάνωσή του μόνο τη Δευτέρα γράφηκαν περίπου 150 άτομα στο κόμμα, αλλά ευλόγως αναρωτιόταν «μήπως τους διώξουμε συζητώντας αν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015, αν έπρεπε να κυβερνήσουμε τότε ή αν μιλήσαμε με τον Πούτιν για να τυπώσουμε δραχμές, όπως ισχυρίζεται η Δεξιά και ο Γιάννης Στουρνάρας».

Για αυτή την δύσκολη έως και δυσάρεστη συζήτηση ο μόνος που δεν έχει μιλήσει είναι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Την Δευτέρα πάντως έστειλε ένα μήνυμα από την Αχαΐα λέγοντας σε συνέντευξή του στο Ionian TV: «βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές», είπε και πρόσθεσε πως «ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα».

Υπογραμμίζεται πάντως ότι τα ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) και όσοι διαφώνησαν με την στροφή του 2015 (Νάντια Βαλαβάνη) δεν έχουν μιλήσει και φαίνεται ότι δεν έχουν πρόθεση να μιλήσουν για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. «Κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε για να μην βρεθεί η χώρα εκτεθειμένη σε εκβιασμούς», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΛΑΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο του 2015.

Αντίθετα την συζήτηση «τροφοδοτούν» ο νυν γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και ηγετικά στελέχη που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης κ.α.).