Ο Στίβεν Χόκινγκ γιόρτασε τα 76α γενέθλιά του και όλοι αναρωτιούνται πως επιβίωσε μέχρι σήμερα

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση, η θανατηφόρα ασθένεια από την οποία πάσχει
Chris Williamson via Getty Images

Ο Στίβεν Χόκινγκ παρά τις αντίθετες προβλέψεις κατάφερε να επιβιώσει της ασθένειάς του και αισίως να γιορτάσει φέτος τα 76α γενέλθιά του.

Ο φυσικός διαγνώσθηκε σε ηλικία μόλις 21 ετών με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνσης (ALS) και ενώ οι ιατρικές προβλέψεις δεν του έδιναν παρά μερικά χρόνια ζωής, ο διάσημος επιστήμονας εξακολουθεί να βγαίνει νικητής και να ασχολείται με το μόνο ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό, την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Τα γενέθλια του Χόκινγκ αποτέλεσαν μία καλή ευκαιρία για τα διεθνή Μέσα να ερευνήσουν τον λόγο για τον οποίο ο φυσικός κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης για το ALS, μόλις το 10% όσων διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια επιβιώνει περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο Χόκινγκ, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, ζει με ALS εδώ και 52 χρόνια, παρά τον αισιόδοξο τόνο ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβίωσή του όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν κάτι εύκολο αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον έχει ακινητοποιηθεί πλήρως σε ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, και επικοινωνεί εξ’ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς από το 1985 έχασε και την ικανότητα να μιλάει.

Lucas Jackson / Reuters

Τι είναι το ALS

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, δηλαδή καταστρέφει αργά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό η οποία στερεί σταδιακά την κινητική λειτουργία των ασθενών χωρίς χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ικανότητά τους να σκέφτονται. Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση προκαλεί απώλεια των μυών του διαφράγματος και της κατάποσης και έτσι ο θάνατος στους ασθενείς επέρχεται είτε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας είτε λόγω υποσιτισμού.

Που οφείλεται η μακροζωία του Χόκινγκ

Την ιδιαιτερότητα του Χόκινγκ έχει τονίσει ήδη από το 2012 στο Scientific American ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής στο ALS Center του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κάνοντας λόγο για πραγματικά μοναδική περίπτωση.

Ο ίδιος αποδίδει τη μακροζωία του διάσημου φυσικού στην προσωπική του βιολογία και στον τρόπο που έχει εξελιχθεί η νόσος στο σώμα τους, ωστόσο τόνισε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η προσωπική φροντίδα που λαμβάνει ως ένας από τους αναγνωρισμένους επιστήμονες στον κόσμο.

Όπως τονίζει και το Newsweek ωστόσο, όποιος και να είναι ο λόγος της μακροζωίας του Χόκινγκ όλος ο κόσμος του εύχεται (κυριολεκτικά) Χρόνια Πολλά!

(Με πληροφορίες από Newsweek)