ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2019 20:12 EEST

O τυφώνας Χαγκίμπις έκανε μωβ τον ουρανό της Ιαπωνίας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Φημολογείται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες τα τελευταία 60 χρόνια στην χώρα.

Twitter

Καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την οργή του τυφώνα Χαγκίμπις, που μέχρι στιγμής έχει αφήσει έναν νεκρό και 60 τραυματίες, παρατήρησαν ένα σπάνιο φαινόμενο. Ο ουρανός πάνω από τα κεφάλια τους μετατράπηκε σε μωβ.

Ο τυφώνας έκανε την εμφάνισή του από τα νοτιοδυτικά του Τόκιο το Σάββατο. Ένας σεισμός ταρακούνησε την περιοχή λίγο πριν την άφιξή του. Δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν οι ζωές τους, είχαν την ευκαιρία να καταγράψουνν με τα κινητά τους κάτι που ίσως δεν πρόκειται να δουν σύντομα ξανά.

«Όμορφος ουρανός στην Ιαπωνία πριν από τον τυφώνα. Φαίνεται ειρηνικός, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι η καταιγίδα έρχεται #PrayForJapan» έγραψε ένας χρήστης του Twitter . 

Το  φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στις ΗΠΑ μετά από ισχυρούς τυφώνες. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι πανέμορφοι ουρανοί είναι αποτέλεσμα «διασκορπισμού» του φωτός. 

«Καθώς το ηλιακό φως φτάνει στη Γη, τα περισσότερα από τα χρώματα του φάσματος μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια χωρίς να διαχυθούν», εξήγησε η μετεωρολόγος Λάουρεν Ραουτένκραντζ  μετά τον τυφώνα Μάικλ το 2018. «Ωστόσο τα μικρότερα μήκη κύματος, όπως το μπλε και το μοβ, είναι διάσπαρτα προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό το φως αναπηδά από σωματίδιο σε σωματίδιο μέχρι να φτάσει τελικά στα μάτια μας, αλλά ο ουρανός δεν εμφανίζεται βιολετί λόγω των περιορισμών της όρασής μας».

Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το μπλε, αλλά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, το μοβ μπορεί να γίνει ορατό.