Ο τουριστικός κλάδος ζητά μείωση ΦΠΑ και στις μεταφορές

H υπερφορολόγηση επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Χαιρετίζουν ΣΕΤΕ και ΠΟΞ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια, ωστόσο o ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι αυτή η μείωση πρέπει να επεκταθεί και στις μεταφορές, καθώς ειδικά η νησιωτική χώρα πλήττεται πολύ από τις αυξήσεις και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, ζήτημα δημιουργείται και από τη διευκρίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα ισχύσει για τα ροφήματα (καφέ, αναψυκτικά, χυμούς, αφεψήματα), με τους επαγγελματίες να καλούνται να χρεώνουν με 13% ΦΠΑ τα γεύματα και με 24% ΦΠΑ τα ροφήματα, στο ίδιο τιμολόγιο. Το Υπουργείο, όπως φαίνεται, διαπίσωσε ότι θα χάσει έσοδα, δεδομένου ότι τώρα ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και η αύξηση του τουρισμού θα ενισχύσει την κατανάλωση, ενώ και οι Ελληνες, λόγω της εποχής, θα βγαίνουν ολοένα και περισσότερο από το σπίτι τους.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπυργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση σε υπουργούς Επικρατείας, Τουρισμού και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι «η ανακοίνωση για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη σε σωστή βάση και κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι στην εξαγγελθείσα δέσμη μέτρων απουσιάζει πρόβλεψη για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε, από το 2015, από 13% σε 24%.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η υπερφορολόγηση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει και ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω της νησιωτικότητας της χώρας.

Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών οφείλει να υπηρετεί μια συνολική στρατηγική και στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την ένταξη σχετικής ρύθμισης στο άμεσο πακέτο παροχών, που χθες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.»

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε ότι «η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου (μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.α.) ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, για να εξακολουθήσει να έχει ο κλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.»

Δημοφιλή