ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/03/2018 09:26 EET | Updated 01/03/2018 09:42 EET

Ο Τόσκας τα… έψαλε στους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταστροφές στην Ερμού

sooc

Έντονο προβληματισμό στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόσκας κάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ., στους οποίους τα «έψαλε», προκειμένου να μην εμφανίσει ξανά το Σώμα ανάλογη εικόνα αδράνειας. Ο υπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι έσπασαν 11 καταστήματα στην «καρδιά» της πόλης χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει προβληματισμός στη λεωφόρο Κατεχάκη για σειρά άστοχων χειρισμών. Η επίθεση στην Ερμού ήρθε λίγα 24ωρα μετά την καταδρομική ενέργεια του Ρουβίκωνα με τσεκούρια και μπογιές στις εγκαταστάσεις της Novartis στη Μεταμόρφωση. Δύο εβδομάδες πριν την εισβολή είχε γίνει εκτίμηση απειλής από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που προειδοποιούσαν για το επικείμενο χτύπημα, το οποίο, ωστόσο, δεν απετράπη. Μάλιστα, δεν υπήρξε ούτε καταδίωξη, ούτε συλλήψεις.

Υπεύθυνοι αξιωματικοί προέβαλλαν ως δικαιολογία ότι τα μέλη της αναρχικής ομάδας έδρασαν πάνω στην αλλαγή βάρδιας (λίγο πριν τις 6.00 το πρωί), την ώρα που το ένα περιπολικό είχε φύγει και δεν είχε προλάβει να το διαδεχτεί το επόμενο. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν χθες ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, διότι στην αλλαγή βάρδιας πρέπει να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη φύλαξη. Καθώς θεωρητικά πρέπει να βρίσκονται δύο οχήματα στο σημείο και όχι κανένα, όπως τελικά συνέβη. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται η συγκεκριμένη δικαιολογία μετά από ενέργεια του Ρουβίκωνα».

Η επίθεση στην οδό Ερμού ενέτεινε τους προβληματισμούς της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι και σε αυτή την περίπτωση είχε γίνει εκτίμηση απειλής για «σπασίματα», χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Η Αστυνομία περίμενε κάποια επίθεση γύρω από την Πρυτανεία. Το χτύπημα έγινε τελικά στην Ερμού. Εκείνη την ώρα έβρεχε στο κέντρο της πόλης, γεγονός που ίσως επηρέασε την αντίδραση των μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος.