ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2018 08:22 EET

Ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για τις ειδικές δυνάμεις μέσω Twitter

...και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αμερικανών στρατιωτών.

SAUL LOEB via Getty Images

Μετά την επίσκεψή του, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, σε βάσεις αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό που κάνει πάντα. Μια ανάρτησή στο Τwitter.

Μόνο που οι αρνητικές συνέπειες αυτού του tweet- συγκριτικά με εκατοντάδες άλλες που έχουν προηγηθεί- μπορεί να έρθουν πιο γρήγορα αφού έθεσε σε κίνδυνο τους υπηρετούντες στους Navy Seals, τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (κάτι αντίστοιχο με τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν.).

Στο βίντεο ο Τραμπ εμφανίζεται να ποζάρει με στελέχη των Navy Seals αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την παρουσία τους στη χώρα και την βάση τους κάτι που κατά κανόνα αποτελεί απόρρητη πληροφορία. Τα πρόσωπα μάλιστα των ένστολων της ειδικής ομάδας Seal Team Five δεν είναι καν καλυμμένα, όπως επισημαίνει το Newsweek.

 

Η ανάρτηση έγινε μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force 1, αμέσως αφού ο Τραμπ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται να κάνει ένα thumbs-up καθώς, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνι, ενώ ποζάρει πλάι στους ένστολους που φέρουν πλήρη εξοπλισμό. Και παράλληλα παίζει το God Bless America.

«Είναι τιμή για τη Μελάνι και εμένα να επισκεπτόμαστε τους υπέροχους στρατιώτες μας στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ στο Ιράκ. Ο θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ!», αναφέρει η ανάρτηση, παρέχοντας πληροφορίες για την παρουσία και έδρα των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ και αποκαλύπτοντας παράλληλα τα πρόσωπά τους.

Αξιωματούχοι του Υπ.Άμυνας, σχολίασαν στο περιοδικό ότι οι πληροφορίες σχετικά με το πού αναπτύσσονται ομάδες των Navy Seals είναι σχεδόν πάντα απόρρητες. Ο δε Τραμπ ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει την δυνατότητα να δημοσιοποιήσει την απόρρητη αυτή πληροφορία αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα πρόσωπα των υπηρετούντων στις Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει πάντα να εμφανίζονται αλλοιωμένα σε όλες τις επίσημες φωτογραφίες και τα βίντεο για να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους.

Ο Malcolm Nance, που έχει διατελέσει ειδικός των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού Π.Ν., σχολίασε πάντως στο Newsday πως με το βίντεο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έσπασε» το πρωτόκολλο που προστατεύει την ταυτότητα των μελών ειδικών δυνάμεων που αναπτύσσονται σε ζώνες μάχης. «Η επιχειρησιακή ασφάλεια είναι η πιο σημαντική πτυχή στην ανάπτυξη των μελών των ειδικών δυνάμεων. Τα πραγματικά ονόματα, τα πρόσωπα και η ταυτότητα του προσωπικού που εμπλέκεται σε ειδικές επιχειρήσεις ή δραστηριότητες είναι συνήθως μυστικό σε έναν στενό κύκλο».  Τονίζει δε πως η ξαφνική αποκάλυψή των προσώπων τους, μέσα από μια ασυνήθιστη έκθεση  τους στα μέσα μαζική ενημέρωση- ακόμη και εάν αυτή έγινε από τον Τραμπ θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες εάν κάποιο από τα μέλη της μονάδας τεθεί υπό κράτηση από κάποια εχθρική κυβέρνηση ή πιαστεί όμηρος από κάποια τρομοκρατική ομάδα. «Δεν θα μπορούν να αρνηθούν ποιοι είναι και τι κάνουν».