ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2018 21:11 EEST

Ο Τραμπ απειλεί: Ή χτίζουμε το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ή η κυβέρνηση θα διακόψει τις εργασίες της

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική

Joshua Roberts / Reuters

Σοβαρές απειλές, εν είδει προειδοποίησης, εκτόξευσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του θα διακόψει τις εργασίες της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. 

«Η ανέγερση του τείχους έχει ξεκινήσει, έχουμε 1,6 δισ. δολάρια. Θα επανέλθουμε στις 28 Σεπτεμβρίου και αν δεν κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των συνόρων, δε θα έχουμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τη χώρα, επειδή χρειαζόμαστε ασφάλεια στα σύνορα», δήλωσε ο πλανητάρχης στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον. 

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε δαπάνη ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της χώρας έως τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχες απειλές είχε εξαπολύσει και το Μάρτιο, ώστε να πιέσει για την αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ο οποίος πιστεύει ότι εμποδίζει τους εγκληματίες να εισέρχονται στις ΗΠΑ. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους μετανάστες που φεύγουν από χώρες της Κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ ως το βασικό λόγο για να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, κάνοντας λόγο για ένα «λυπηρό και τρομερό καραβάνι» ανθρώπων που διαπράττουν έγκλημα σε βάρος του εαυτού τους. 

GUILLERMO ARIAS via Getty Images

«Είναι ένα τρομακτικά επικίνδυνο ταξίδι για εκείνους και έρχονται επειδή ξέρουν πως μόλις φτάσουν εδώ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας», δήλωσε. 

Για την ιστορία, οι μετανάστες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, υποστηρίζουν ότι άφησαν τα σπίτια τους στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα επειδή ζουν με το φόβο του θανάτου από τις συμμορίες, των δολοφονιών μελών των οικογενειών της και των πολιτικών διώξεων. 

Η πραγματικότητα για τους μετανάστες 

Περίπου 400 μετανάστες από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ έφτασαν τις τελευταίες δύο ημέρες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, επιχειρώντας να ζητήσουν άσυλο. Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν μερικούς από αυτούς, στην προσπάθειά τους να περάσουν το φράχτη και συμβούλευσαν τους υπόλοιπους να παραδοθούν από μόνοι τους. 

GUILLERMO ARIAS via Getty Images
GUILLERMO ARIAS via Getty Images
GUILLERMO ARIAS via Getty Images

«Είμαστε μια πολύ φιλόξενη χώρα, αλλά όπως κάνετε κι εσείς στο σπίτι σας, περιμένουμε ο καθένας που θέλει να μπει, να το κάνει από την μπροστινή πόρτα και να απαντήσει με ειλικρίνεια σε κάποιες ερωτήσεις», δήλωσε ο αρχηγός της συνοριοφυλακής στο τμήμα του Σαν Ντιέγκο, S. Scott. 

Μετά το εξαντλητικό ταξίδι τους, οι μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι με την πιο άσχημη εκδοχή, καθώς πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να χωριστούν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κυρίως οι σύντροφοι και οι πατεράδες που έχουν ελαφρώς μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Οι εναλλακτικές που έχουν είναι ή να παραμείνουν στο Μεξικό και να προσπαθήσουν να φτιάξουν εκεί τη ζωή τους ή να πάρουν το ρίσκο μιας απέλασης από τις ΗΠΑ. 

John Moore via Getty Images
Edgard Garrido / Reuters

Ο Τραμπ πιέζει το Μεξικό να σταματά τους μετανάστες πριν φτάσουν στα σύνορα, συνδέοντας το μέλλον της NAFTA (η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών) με την αποτελεσματικότητα του Μεξικού να σταματήσει τις ροές μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. 

Οι πρακτικές του Τραμπ συνέπεσαν με τις εντατικές προσπάθειες ομάδων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA αναφορικά με την προσφορά του Τραμπ, με τους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι μια συμφωνία βρίσκεται μόλις εβδομάδες μακριά μετά από μήνες συνομιλιών. 

Το Μεξικό επαναπροωθεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική κάθε χρόνο στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. 

(Πηγή: reuters.com)