Ο Τραμπ λέει πως βάζει «τέλος στα παιχνίδια πολέμου». Οι απαντήσεις του όμως δεν πείθουν πως έκλεισε μια «ισχυρή» συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Oυν

Ο Τραμπ λέει πως βάζει «τέλος στα παιχνίδια πολέμου». Οι απαντήσεις του όμως δεν πείθουν πως έκλεισε μια «ισχυρή» συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ ουν
Jonathan Ernst / Reuters

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας όπως αυτά παρουσιάζονται στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε νωρίτερα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χωρίς όμως να δώσει επαρκείς λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα επέμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζοντας με περίσσιο ενθουσιασμό το αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης του με τον Κιμ Γιονγκ ουν.

Ο Τραμπ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο νησί Σεντόσα στην Σιγκαπούρη, αναφέρθηκε με στόμφο στη συμφωνία η οποία όπως είπε «έρχεται να διαλύσει τα σκοτάδια του πολέμου», «να εξαλείψει τον φόβο των πυρηνικών όπλων», «να φέρει στους υπέροχους, εργατικούς λαούς της Βορείου και Νοτίου Κορέας την ειρήνη και την ευημερία που τόσο τους αξίζει», «να επανενώσει οικογένειες» και τέλος να «αλλάξει την ιστορία».

Όσο για τους πρωταγωνιστές αυτής της συμφωνίας, δηλαδή τον ίδιο και τον Κιμ Γιονγκ Ουν; «Ήταν πολύ μεγάλη η προσπάθεια που κάναμε αλλά άξιζε τον κόπο. Έπρεπε να είχαμε λύσει αυτό το πρόβλημα εδώ και καιρό και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα λαμπρό μέλλον» αλλά «μόνο οι πραγματικά θαρραλέοι μπορούν να φέρουν την ειρήνη. Το μέλλον είναι μπροστά μας και αρκεί να απλώσουμε τα χέρια μας για να φέρουμε την ειρήνη».

Άκρως κολακευτικά τα σχόλια του βέβαια για τον συνομιλητή του τον οποίο χαρακτήρισε «ταλαντούχο», «πολύ καλό διαπραγματευτή», «πολύ έξυπνο» ενώ τόνισε πως τον έπεισε «για την αταλάντευτη δέσμευσή του να τηρήσει τη συμφωνία και να προχωρήσει στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση» και κατέληξε «τόσο η δέσμευση του κείμενος όσο και το ολοκληρωμένο και “δεμένο” κείμενο της συμφωνίας θα φέρουν την επιτυχή υλοποίηση».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως όπως φάνηκε από τα σχόλια μετά τη δημοσιοποίηση του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πολλοί δεν έχουν πειστεί πως πρόκειται για μια καλά μελετημένη και «ισχυρή συμφωνία».

1. Βέβαιος για την επιτυχή αποπυρηνικοποίηση: Όπως ξεκαθάρισε ο Τραμπ από την πρώτη στιγμή, η μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτές τις συνομιλίες είναι η συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Όπως ανέφερε έχει ήδη αρχίσει η καταστροφή πυραύλων και του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικών δοκιμών. Ξεκαθάρισε πως ο έλεγχος της όλης διαδικασίας θα γίνει σε βάθος χρόνου από διεθνείς οργανισμούς ενώ υπεύθυνος για την τήρηση και αυτού τους μέρους της συνολικής συμφωνίας, είναι για τις ΗΠΑ ο υπ.Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ωστόσο δεν απάντησε με σαφήνεια στα επίμονα ερωτήματα περί ύπαρξης ή μη δικλίδων ασφαλείας εάν η Β.Κορέα, όπως και στο παρελθόν, δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

2. Οι κυρώσεις παραμένουν: Βέβαια ανέφερε κατ′ επανάληψη πως στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν έκαναν καμία παραχώρηση ενώ κατέστησε ξεκάθαρο πως οι κυρώσεις σε βάρος της Β.Κορέας παραμένουν και να αρθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης. Βέβαια, η άρση των κυρώσεων ζητήθηκε από τον Κιμ Γιονγκ ουν αλλά ο ίδιος, όπως είπε, εξήγησε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. «Ωστόσο, δεν έχομε προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων όπως κάποιο πρότειναν».

3. Αόριστες εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς να αποχωρεί ο στρατός των ΗΠΑ: Σε σχέση με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν περί παροχής από τις ΗΠΑ «εγγυήσεων ασφαλείας στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» ο κ.Τραμπ ήταν ιδιαίτερα φειδωλός. Περιορίστηκε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν έκαναν καμία παραχώρηση και ενώ ανέφερε με έμφαση πως ο αμερικανικός στρατός που βρίσκεται στην Κορέα δεν θα αποσυρθεί από την περιοχή. «Θα ήθελα πολύ να γυρίσουν πίσω οι στρατιώτες μας αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι μέρος της εξίσωσης της παρούσας συμφωνίας. Με αυτή όμως σταματάμε τα επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου και θα μπορέσουμε να κάνουμε μια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων». Ουσιαστικά αναφέρεται στις κοινές, στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ με τη Ν.Κορέα.

4. Τσιμουδιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα:Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνάντηση φάνηκε πως πέρασε σε δεύτερη μοίρα- ή και χειρότερα. Όταν ο κ.Τραμπ ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους περιορίστηκε να πει πως το βασικό θέμα ήταν η αποπυρηνικοποίηση και να τονίσει πως ο «Κιμ είναι πολύ ταλαντούχος, παρά τα θέματα που υπάρχουν για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ τόνισε πως «θα το δούμε αυτό το θέμα». Ακόμη και όταν ερωτήθηκε για το τι έχει να πει «σε όσους βρίσκονται στα γκούλαγκ της Βορείου Κορέας», επέμεινε να απαντά με το θέμα της αποπυρηνικοποίησης.

Έσπευσε ωστόσο να τονίσει πως ο αμερικανός φοιτητής, Όττο Γουόρμπριερ «δεν πέθανε για το τίποτα» αφού «χωρίς αυτόν τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί». Υπενθυμίζεται πως ο φοιτητής, συνελήφθη, έπεσε θύμα βασανισμού στη Βόρεια Κορέα, επέστρεψε σε κόμμα στις ΗΠΑ και λίγο αργότερα πέθανε. Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά και στην πρόβλεψη που υπάρχει για τον επαναπατρισμό σωρών αγνοουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοφιλή