ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2019 18:39 EET

Ο Τραμπ βρήκε τον δάσκαλο του στην Πελόσι και τώρα επιστρατεύει κάθε βρώμικο κόλπο εναντίον της

ASSOCIATED PRESS

Σε μια ιδιαίτερου χαρακτήρα πολιτική αναμέτρηση επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον πρώτο να επιδίδεται σε «φτηνά χτυπήματα» και τη δεύτερη να προσπαθεί με κάθε μέσο να του ασκήσεις πιέσεις ώστε να τερματιστεί το μεγαλύτερης στην ιστορία της χώρας, shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η κόντρα τους έλαβε απρόσμενες διαστάσεις όταν η Νάνσι Πελόσι διεμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ, με σχετική επιστολή, πως η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση του ετήσιου προεδρικού διατάγματος, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

 

Ο Τραμπ φαίνεται πως εξέλαβε την κίνηση της Πελόσι ως ένα ακόμη μέσο άσκησης πίεσης προς τη διοίκηση του και τον ίδιο να κάνει πίσω στην απαίτηση να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δαπάνης ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων, για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Τραμπ δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να πάρει το αίμα του πίσω και η ευκαιρία του δόθηκε με αφορμή το ταξίδι της Πελόσι και μελών του Κογκρέσου στο Αφγανιστάν.

Χωρίς καμία προηγούμενη εσωτερική συνεννόηση ή ενημέρωση, ο Λευκός Οίκος απλά ανακοίνωσε στην Πελόσι ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το ταξίδι, εξαιτίας του shutdown- ενώ κατ′ εντολή Τραμπ προς το Πεντάγωνο είχε ακυρωθεί η πτήση του προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προς το Αφγανιστάν.

Η επιστολή έγραφε: «Με δεδομένη την μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, αλλά και στο Αφγανιστάν, αναβάλλεται...Θα επαναπρογραμματίσουμε αυτό το επταήμερο ταξίδι όταν το shutdown θα έχει λήξει. Με δεδομένο ότι 800.000 άξιοι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται είμαι σίγουρος πως θα συμφωνείτε ότι η ακύρωση αυτής της δράσης δημοσίων σχέσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη».

 

 

Η ενημέρωση μάλιστα ήρθε τη στιγμή που το λεωφορείο που θα μετέφερε Δημοκρατικούς, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα ταξίδευαν με την Πελόσι, αναχωρούσε για το αεροδρόμιο.

Φυσικά, όσο και αν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται μια εκδικητική πράξη το γεγονός πως τη στιγμή που ο Τραμπ ακύρωνε το ταξίδι της Πελόσι καθιστώντας μη διαθέσιμο το Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος με επιβάτιδα τη Μελάνια Τραμπ προσγειωνόταν στο Mar-a-largo της Φλόριντα όπου θα η Πρώτη Κυρία θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές.

Προφανώς η πτήση της Μελάνια Τραμπ για λόγους αναψυχής δεν κοστίζει στον αμερικανικό δημόσιο...Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως της έβαλε άλλη μια τρικλοποδιά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Πελόσι, Ντριού Χαμίλ μέσα στη νύχτα αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωνε την Πελόσι πως οι διαρροές από τον ίδιο τον πρόεδρο, των λεπτομερειών του ταξιδιού της αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πιθανών απειλών σε βάρος τόσο της αντιπροσωπείας όσο και των στρατευμάτων που θα επισκέπτονταν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, η διοίκηση Τραμπ είχε διαρρεύσει τα σχέδια της αντιπροσωπείας να ταξιδέψει με εμπορική πτήση.

Έτσι, δεδομένων των εκτιμώμενων κινδύνων, η Πελόσι αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της προέδρου της Βουλής.

Πελόσι-Τραμπ σημειώσατε Χ...Αλλά σίγουρα θα υπάρχει ρεβάνς.

Πηγή: HuffPost US