ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2018 08:20 EEST

Ο Τραμπ ζητά έρευνα για να εξεταστεί αν το FBI παρακολουθούσε την προεκλογική του εκστρατεία

Κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και αναφέρεται στην κυβέρνηση Ομπάμα

Kevin Lamarque / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει αν το FBI ή το υπουργείο Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης Ομπάμα είχαν παρέμβει ή παρακολουθούσαν την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου ακολουθεί ένα πρωινό κατά το οποίο ανήρτησε επτά τουίτ χαρακτηρίζοντας «κυνήγι μαγισσών» την έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για το αν το προεκλογικό επιτελείο του συνεργάστηκε με τη Ρωσία προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

«Ως εκ τούτου απαιτώ, και θα το κάνω επίσημα αύριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει αν το FBI/ΥΔ παρενέβησαν ή παρακολουθούσαν την Προεκλογική Εκστρατεία του Τραμπ για Πολιτικούς Σκοπούς και αν οποιεσδήποτε τέτοιες απαιτήσεις ή αιτήματα έγιναν από ανθρώπους μέσα στην Κυβέρνηση Ομπάμα!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε επαναλάβει τις επικρίσεις του για την έρευνα, χωρίς να κατονομάζει τον Ρόμπερτ Μάλερ, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά υποκινούμενη. Επανέλαβε τις επιθέσεις του στη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλό του από την πλευρά των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, και υποστήριξε πως οι Δημοκρατικοί δεν υποβλήθηκαν στην ίδια λεπτομερή εξέταση από το FBI.

Ο Τραμπ υπαινίχθηκε επίσης πως η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για την ενδεχόμενη προσπάθεια ξένων κυβερνήσεων να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία σχεδιάστηκε για να πλήξει τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο.

«Τώρα που το Κυνήγι Μαγισσών έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία και εξετάζει τον υπόλοιπο Κόσμο, θα μπορούσαν εύκολα να το πάνε μέχρι τις Εκλογές στο Mέσο της Θητείας όπου θα μπορέσουν να επιφέρουν κάποιο πλήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)