Ο Τσίπρας στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά την επικήρυξη των τούρκων στρατιωτικών από την Αγκυρα.
Anadolu Agency via Getty Images

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «μαραθώνια» καθώς δεν αναμενόταν να κρατήσει τόσο. Ωστόσο, δεν γίναμε σοφότεροι από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, με τους δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές θέσεις τους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέντευξη ήταν,ως αναμενόταν, το θέμα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Στην αρχική του τοποθέτηση στην συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίμονα στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, στους οποίους δόθηκε άσυλο στην Ελλάδα και οι οποίοι σήμερα επικυρήχθηκαν από την Τουρκία με 700.000 ο καθένας. «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας...Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση.Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό. Δεν μπορεί να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα φυγάδες που ανήκουν σε τρομοκρατικά κινήματα, να μην τους περιθάλπτει η Ελλάδα».

Όταν πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έθιξε τις τουρκικές παραβιάσεις λέγοντας ότι «Δυστυχώς είδαμε να φτάνει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα η παραβατικότητα στο Αιγαίο, με δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας», ενώ για τους 8 Τούρκους ανέφερε ότι «Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφής πραξικοπήματα» και χαρακτήρισε το γεγονός «αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Παράλληλα επανέλαβε ότι στην υπόθεση των 8, η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση που του απήυθυνε για το ίδιο θέμα Τουρκάλα δημοσιογράφος σχετικά με το αν θα επιστρέψει η Ελλάδα τους 8 στη χώρα τους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «παρόλο που το θέμα έχει εξαντληθεί πια, επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Όμως, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Πρόεδρο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα ασφαλείας».

«Σήμερα έγινε σαφές ότι κανείς από τους δύο μας δεν δέχεται τη λογική της αδράνειας, αλλά επιδιώκουμε και αναζητούμε τον διάλογο, επιδιώκοντας την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την προηγούμενη συνάντησή τους στην Ελλάδα επειδή μίλησαν και οι δύο ειλικρινά «παρότι κάποιοι την είχαν χαρακτηρίσει αποτυχημένη», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε ότι έχει επισκεφτεί 4 φορές την Τουρκία στα 4 χρόνια που είναι πρωθυπουργός ενώ ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφτηκε την Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Ο Ερντογάν συνέδεσε ευθέως το θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης με τους μουφτήδες της Θράκης, λέγοντας ότι δεν είναι πρώτη φορά που του το θέτει Έλληνας πρωθυπουργός: «Αύριο ο κ.Τσίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971. Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων».

Για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη & βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ. Οφείλουμε στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι αυτό να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας όπου εμπλέκονται Ελλάδα-Τουρκία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Αγκυρα το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την επικήρυξη των 8 τούρκων στρατιωτικών στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στη Ελλάδα, προς 700.000 τον καθένα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αμέσως μετά την άφιξή του και πριν την συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο, γνωστό και ως Λευκό Παλάτι, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ειλικρινή διάλογο» και «θετική ατζέντα», αποφεύγοντας το θέμα της επικήρυξης των στρατιωτικών.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντήσει τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Τα κύρια θέματα της ατζέντας του είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και οι αγωγοί ΤΑΡ και Turkish Stream.

Δημοφιλή