ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/09/2019 09:21 EEST | Updated 03/09/2019 09:29 EEST

Ο Τσίπρας «ζεσταίνεται» για τη ΔΕΘ και ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει για τον μετασχηματισμό του

eurokinissi/syriza
eurokinissi/syriza

Σε κλίμα ΔΕΘ, αλλά με τα εσωκομματικά να «τρέχουν» παράλληλα, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα παρουσιάζει πλέον έντονη κινητικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει τις συσκέψεις για το τι θα πρέπει να πει στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, έχοντας στο νου του ότι θα πρέπει να μιλήσει και πολιτικά, αλλά και για την οικονομία. Και γι’ αυτό στο γραφείο του οι συσκέψεις είναι και με τους τομεάρχες που σχετίζονται με την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι πολιτικές συσκέψεις. 

Παράλληλα οργανώνεται η αντιπολιτευτική δράση. Σήμερα συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Βουλή θα αναδειχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης, όπως φάνηκε και από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή με την τροπολογία για την ΕΥΠ. Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων θα μετέχουν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας. 

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), στην οποία ουσιαστικά θα μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πρόκειται για το όργανο που θα οδηγήσει στο συνέδριο και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκρότηση ενός πολυμελούς οργάνου προφανώς και θα έχει πρακτικές δυσκολίες και γι’ αυτό αναμένεται να συγκροτηθεί μία Πολιτική Γραμματεία ή ένα Εκτελεστικό της ΚΟΕΣ που θα συνεδριάζει τακτικά. Πάντως κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο πολιτικός ρόλος της ΠΓ της ΚΟΕΣ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει εκείνον της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.