ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2021 07:05 EEST

Ο Τζεφ Μπέζος δεσμεύεται να δώσει 1 δισ. δολάρια για την προστασία της γης και της θάλασσας

Η δέσμευση του ιδρυτή της Amazon αντιπροσωπεύει περίπου το 0,5% της καθαρής αξίας της περιουσίας του.

Ένα περιβαλλοντικό ταμείο που ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος έχει δεσμευτεί να δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την «προστασίας του 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030, για την πρόληψη των μαζικών εξαφανίσεων απειλούμενων ειδών και την ενίσχυση της αντοχής του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή».

Το Bezos Earth Fund, το οποίο ίδρυσε ο ιδρυτής της Amazon πέρυσι, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του τη Δευτέρα. Ο Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την καθαρή αξία της περιουσίας να ανέρχεται περίπου στα 195 δισεκατομμύρια δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Η νέα δέσμευση του αντιπροσωπεύει περίπου το 0,5% της περιουσίας του.

Προτεραιότητα στη δωρεά θα έχουν ”περιοχές που είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα άνθρακα και θα δοθεί έμφαση στον κεντρικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών στις προσπάθειες διατήρησης”, ανέφερε το ταμείο στην ανακοίνωσή του. Θα επικεντρωθεί επίσης σε περιοχές όπως η λεκάνη του Κονγκό, οι τροπικές Άνδεις και ο τροπικός Ειρηνικός Ωκεανός.

«Η διατήρηση του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών θα μπορούσε να προστατεύσει έως και το 80% των φυτικών και ζωικών ειδών, να εξασφαλίσει το 60% των αποθεμάτων άνθρακα και να διατηρήσει τα δύο τρίτα του καθαρού νερού», ανέφερε το δελτίο τύπου του ταμείου.

Ο Μπέζος, ο οποίος ξόδεψε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να πάει στο διάστημα νωρίτερα φέτος, έχει  πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 1% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ProPublica.

«Ο κόσμος της φύσης δεν είναι καλύτερος σήμερα από ότι πριν από 500 χρόνια, όταν απολαμβάναμε παρθένα δάση, καθαρά ποτάμια και τον πεντακάθαρο αέρα της προ-βιομηχανικής εποχής. Μπορούμε και πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την ανωμαλία », δήλωσε ο Μπέζος στο δελτίο τύπου. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας και την σωστή εστίαση και εφευρετικότητα, μπορούμε να έχουμε τόσο τα οφέλη της σύγχρονης ζωής μας όσο και έναν ακμάζοντα φυσικό κόσμο».

Το Bezos Earth Fund αποτελεί μια δέσμευση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπέζος ”για τη χρηματοδότηση επιστημόνων, ακτιβιστών, ΜΚΟ και άλλων φορέων που θα οδηγήσουν στην εύρεση λύσεων για το κλίμα και τη φύση”. Ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι τα κονδύλια θα διατεθούν πλήρως έως το 2030, έτος που πρέπει να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες του Μπέζου έχουν συχνά επικριθεί ως αόριστες σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, των οποίων οι φιλανθρωπικές προσπάθειες είναι ευρέως γνωστές. Τόσο ο Γκέιτς όσο και ο Μπάφετ (μαζί με άλλους δισεκατομμυριούχους) έχουν υπογράψει το “Giving Pledge”, το οποίο αποτελεί μια υπόσχεση των να δωρίσουν πάνω από το ήμισυ του πλούτου τους, ενώ ο Μπέζος δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο.