Ο βιασμός της Νανκίνγκ: Όταν οι Ιάπωνες έσφαξαν 300.000 Κινέζους

Μία φοβερή σφαγή με θύματα 300.000 Κινέζους από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό στην πόλη Νανκίνγκ στις 13 Δεκεμβρίου 1937. Οι εκδηλώσεις μνήμης και οι πληγές της ιστορίας.
Από την τελετή μνήμης για τα θύματα της Νανκίνγκ στην Κίνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018
Από την τελετή μνήμης για τα θύματα της Νανκίνγκ στην Κίνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018
Reuters

81 χρόνια μετά, η Σφαγή της Ναννκίνγκ, επίσης γνωστή ως Βιασμός της Νανκίνγκ, που άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου 1937, παραμένει ένα ιστορικό γεγονός που φορτίζει τις σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία.

Για τους ιστορικούς, ήταν μια μαζική δολοφονία, γενοκτονία, που συνοδεύτηκε από δεκάδες χιλιάδες βιασμούς, μέσα σε μία περίοδο έξι εβδομάδων κατά την άλωση της πόλης της Νανκίνγκ, πρώην πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Κίνας, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Σινο-Ιαπωνικού πόλεμου.

ASSOCIATED PRESS

Μέσα σε αυτές τις έξι εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι πολίτες και αφοπλισμένοι στρατιώτες δολοφονήθηκαν και 20.000-80.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βιάστηκαν από στρατιώτες του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού.

Μία ιστορία ανείπωτης φρίκης, που άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, όταν εισήλθαν στην πόλη οι δυνάμεις της ιαπωνικής στρατιάς κεντρικής Κίνας, με εντολή του στρατηγού Matsui Iwane.

Πριν από την άφιξή τους ακόμη, είχαν εξαπλωθεί οι τρομακτικές περιγραφές για πολυάριθμες θηριωδίες που είχαν διαπράξει οι στρατιώτες διασχίζοντας την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών εκτελέσεων και λεηλασιών.

Κινέζοι στρατιώτες κυνηγήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά χιλιάδες και εγκαταλείφθηκαν σε μαζικούς τάφους. Ολόκληρες οικογένειες σφαγιάστηκαν, ενώ ηλικιωμένοι και βρέφη οδηγήθηκαν σε εκτέλεση.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν.

Xinhua News Agency via Getty Images

Αποφασισμένοι να καταστρέψουν την πόλη, οι Γιαπωνέζοι λεηλάτησαν και έκαψαν τουλάχιστον το ένα τρίτο των κτιρίων της πόλης.
Το γεγονός παραμένει ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα, καθώς διάφορες πτυχές του έχουν αμφισβητηθεί από ιστορικούς ρεβιζιονιστές και Ιάπωνες εθνικιστές, οι οποίοι έχουν ισχυριστεί ότι η σφαγή είτε μεγαλοποιήθηκε - είτε έχει εξ ολοκλήρου «παραχθεί» για λόγους προπαγάνδας.

Ως αποτέλεσμα των εθνικιστικών προσπαθειών για άρνηση ή εξορθολογισμό των εγκλημάτων πολέμου, η διαμάχη γύρω από τη σφαγή παραμένει μία εστία τριβών στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις, καθώς και στις ιαπωνικές σχέσεις με άλλα κράτη στην Ασία και στον Ειρηνικό, όπως η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες.

Μια ακριβής εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών της σφαγής δεν επιτεύχθηκε ποτέ, επειδή τα περισσότερα από τα ιαπωνικά στρατιωτικά αρχεία σχετικά με τις δολοφονίες έχουν σκόπιμα καταστραφεί, ή παρέμειναν απόρρητα μετά την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945(στο τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου).

China Stringer Network / Reuters

Το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Άπω Ανατολής εκτιμά ότι υπήρξαν πάνω από 200.000 θύματα στο συμβάν, ενώ η επίσημη εκτίμηση της Κίνας είναι περίπου 300.000 θύματα, με βάση την αξιολόγηση του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Νανκίνγκ.

πηγή: history.com

Δημοφιλή