Ο «γάμος» φέρνει γκρίνιες. Η επιχειρηματική πτέρυγα της Μέρκελ λέει ότι θα εμποδίσει προγράμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Από το ζενίθ στο ναδίρ ο Σουλτς μετά τις αντιδράσεις στο SPD
KAY NIETFELD via Getty Images

Ο «γάμος» συμφωνήθηκε αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται στη Γερμανία.

Σοβαρές αντιδράσεις αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό των κομμάτων τους Μέρκελ και Σουτλτς, μετά τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον δεύτερο να παραιτείται μάλιστα από τη διεκδίκηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την άλλη, η επιχειρηματική πτέρυγα των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εμποδίσει ορισμένα προγράμματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς οι εντάσεις αυξάνονται και στις δύο πολιτικές παρατάξεις.

Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κύκλου των Μεσαίων Επιχειρήσεων, δήλωσε πως οι βουλευτές στο κοινοβούλιο ―και όχι αυτοί που διαπραγματεύθηκαν τον κυβερνητικό συνασπισμό― έχουν την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά την πολιτική και πως η εξουσία τους έχει ενισχυθεί μετά τις περυσινές εκλογές, αφού τα κόμματα του συνασπισμού έχουν μόνο μια μικρή πλειοψηφία.

«Η συμφωνία συνασπισμού δεν είναι η Βίβλος», δήλωσε ο φον Στέτεν στην εφημερίδα German Augsburger Allgemeine.

«Ως η κοινοβουλευτική πτέρυγα για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως αυτά τα πράγματα που αποφασίσθηκαν με καλή πρόθεση, αλλά χωρίς προσεκτική σκέψη, μπορούν να διορθωθούν».

Ο φον Στέτεν δεν επεκτάθηκε. Προηγουμένως είχε επικρίνει το γεγονός ότι η Μέρκελ παραχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο κεντροαριστερό SPD στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πλειοψηφία των συντηρητικών στο κοινοβούλιο ανήκει στον Κοινοβουλευτικό Κύκλο των Μεσαίων Επιχειρήσεων, ο οποίος υποστηρίζει τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Σουλτς: Από το ζενίθ στο ναδίρ

Ήθελε να γίνει καγκελάριος, μετά τουλάχιστον υπ. Εξωτερικών. Τώρα ο Μάρτιν Σουλτς έμεινε με άδεια χέρια. Μετά την προεδρία του SPD παραιτήθηκε και από την διεκδίκηση του υπουργείου Εξωτερικών, γράφει η Deutsche Welle.

Οι πιέσεις μέσα στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έγιναν, όπως όλα δείχνουν, αφόρητες. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις εξωτερικές πιέσεις. Πρόσφατες τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τρεις στους τέσσερεις γερμανούς πολίτες τάσσονταν κατά μιας μετακίνησης του Μάρτιν Σουλτς στο υπουργείο Εξωτερικών. Όμοια είναι η εικόνα και μεταξύ των μελών του SPD.

Με την απόφασή του να μην αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ο Μάρτιν Σουλτς ελπίζει να θέσει τέλος στις «εσωκομματικές έριδες για αξιώματα». Επομένως ο απερχόμενος πρόεδρος του SPD αποσύρεται για να ανοίξει το δρόμο στην συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών.

Εκ των υστέρων είναι δύσκολο να προσδιορισθεί πότε ακριβώς ξεκίνησε η πτώση του Μάρτιν Σουλτς. Γεγονός πάντως είναι ότι έκανε πολλά πισωγυρίσματα. Τίποτα δεν θυμίζει πια σήμερα τον πολιτικό, που λιγότερο από ένα χρόνο πριν αναλάμβανε τα ηνία των Σοσιαλδημοκρατών για να βγάλει το κόμμα από τα τέλμα. Τότε είχε λάβει το 100% των ψήφων και το SPD ξεπερνούσε στις δημοσκοπήσεις τους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου.

Δεν συγχώρεσαν τη στροφή

Μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 20%, ο Σουλτς ανακοίνωνε το τέλος της συγκυβέρνησης με τους Συντηρητικούς και τη επιστροφή του κόμματος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για μια κυβέρνηση «Τζαμάικα». Μετά από ισχυρές πιέσεις και μήνες χωρίς κυβέρνηση στο Βερολίνο ο Μάρτιν Σουλτς είπε τελικά το μεγάλο «ναι» σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές. Πολλοί στο SPD όμως δεν του συγχώρεσαν ποτέ αυτή τη στροφή 180 μοιρών.

Όμως ο δρόμος για το μεγάλο συνασπισμό είναι ακόμα μακρύς. Η συμφωνία μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατικών πρέπει να λάβει «πράσινο φως» από τα πάνω από 460.000 μέλη του κόμματος. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσουν τα μέλη. Κατά συνέπεια το προεδρείο του SPD θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να πείσει όσο περισσότερα μέλη μπορεί υπέρ της συγκυβέρνησης. Το μεγαλύτερο βάρος αυτή της αποστολής πέφτει τώρα στους ώμους της Αντρέα Νάλες.

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν διαθέτει ούτε την εξουσία, ούτε την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται για να έφερνε εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση που αρνούνταν να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και επέμενε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών τότε είναι βέβαιο ότι θα ενίσχυε τους αντιπάλους του μεγάλου συνασπισμού στην επικείμενη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί από 20 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή