ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2020 18:59 EEST | Updated 27/04/2020 19:02 EEST

Ο Γερμανός «Τσιόδρας» δέχεται απειλές κατά της ζωής του

Μετά τις πρώτες εβδομάδες ένθερμης αποδοχής, τώρα έχει μετατραπεί στον «κακό που παραλύει την οικονομία».

Sean Gallup via Getty Images

Είναι ο «σταρ» μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό στη Γερμανία, κάτι σαν τον δικό μας Σωτήρη Τσιόδρα. Το podcast του Κρίστιαν Ντρόστεν το ακούνε κάθε βδομάδα εκατομμύρια Γερμανοί, όπως οι Ελληνες στήνονται καθημερινά στήνονται μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για να ακούσουν τις ανακοινώσεις από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά στη Γερμανία γνωρίζουν πια τον λοιμωξιολόγο του νοσκομείου Charité του Βερολίνου.

Kαι ενώ κατά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας του κορονοϊού υπήρχε μια ενθουσιώδης αποδοχή του, τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάστηκαν οι επικριτικές φωνές κατά των δημόσιων δηλώσεών του.

Σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα Guardian ο ίδιος εξήγησε: «Για πολλούς είμαι ο κακός που παραλύει την οικονομία. Αυτές οι ισχυρισμοί με κρατάνε ξάγρυπνο τη νύχτα».

Αν και ο διάσημος πια εμπειρογνώμονας χαρακτηρίστηκε αρχικά ως επιστημονικό αστέρι, κάτι το οποίο είναι μάλλον ασυνήθιστο στη Γερμανία, στη συνέχεια αυξανόταν η κριτική για τις οδηγίες του σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τον κατηγόρησαν ότι θέλει μόνο να βγάλει χρήματα και να γίνει πιο γνωστός. Oμως δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για το επιτυχημένο podcast του, όπως εξομολογήθηκε στον Guardian.

«Για πολλούς Γερμανούς, είμαι ο κακός που παραλύει την οικονομία και ένας από τους λόγους είναι ότι τάσσομαι κατά των μέτρων χαλάρωσης και προειδοποιώ για πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού». Οι αντίπαλοί του δεν φαίνεται να του χαρίζονται: «Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου, τις οποίες και προωθώ στην αστυνομία», αποκάλυψε στη συνέντευξη του.

Δεν είναι όμως αυτές οι απειλές που τον προβληματίζουν. «Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι για μένα τα άλλα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που λένε ότι έχουν τρία παιδιά και ανησυχούν για το μέλλον τους», είπε.

Ο διάσημος λοιμωξιολόγος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι επιστήμονες δεν είναι πολιτικοί. Συμβουλεύει μεν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά δεν λαμβάνει καμία απόφαση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian)