ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2019 14:25 EEST | Updated 15/10/2019 14:26 EEST

Ο γιος του Μπάιντεν απαντά στον Τραμπ: «Γελοίες θεωρίες συνωμοσίας»

Δημοκρατικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το θέμα προκαλεί ζημιά στην εικόνα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο Χάντερ Μπάιντεν αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο ABCNews ότι πιθανότατα δεν θα είχε τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο μιας ξένης εταιρείας εάν δεν ήταν γιος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ ότι αυτός και ο πατέρας του έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο έργο του νεότερου Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Κίνα, για να ξεκινήσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον του πρώην αντιπροέδρου και κορυφαίου υποψήφιου Δημοκρατικού για την προεδρία των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι ο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν στην εξουσία, παρενέβη αδίκως για να βοηθήσει τον γιο του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ίδιο και άλλους Ρεπουμπλικάνους να εγείρουν ζήτημα ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων. 

Ο νεότερος Μπάιντεν, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από το διοικητικό συμβούλιο κινεζικής εταιρείας επενδύσεων, δήλωσε ότι η θέση του αυτή του αποσπούσε την προσοχή «επειδή πρέπει να καθίσω εδώ και να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έχω δεσμευτεί ότι δεν θα υπηρετήσω σε κανένα διοικητικό συμβούλιο, ούτε θα δουλέψω σε ξένες εταιρείες όταν ο πατέρας μου γίνει πρόεδρος. Αυτός είναι ο κανόνας που θα ακολουθήσω».

Ο Μπάιντεν, 49 ετών, κατηγόρησε τους αντιπάλους του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, για τη διάδοση «γελοίων θεωριών συνωμοσίας» σχετικά με τη δουλειά του.

Πολλοί Δημοκρατικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το θέμα απειλεί να γίνει αποπροσανατολιστικό για τον πρώην αντιπρόεδρο. Η συνέντευξη του Χάντερ Μπάιντεν προβάλλεται λίγες μόνο ώρες πριν ο πατέρας του εμφανιστεί σε ένα ντιμπέιτ για την μάχη της προεδρίας, μαζί με τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουάρεν από τη Μασαχουσέτη, η οποία πρόσφατα τον ξεπέρασε σε αρκετές δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα για τον Μπάιντεν και την οικογένειά του τον περασμένο μήνα έχει επιφέρει κίνδυνο και αβεβαιότητα στην καμπάνια του. Ο ίδιος, πάντως, υπεράσπιζεται την ακεραιότητα του γιου του και αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

«Κανείς στην οικογένειά μου δεν θα έχει γραφείο στο Λευκό Οίκο, ούτε θα καθίσει στις συναντήσεις μου σαν να είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο των μελών της οικογένειας του Τραμπ στην άσκηση εξουσίας.

Πηγή: New York Times