ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/10/2019 08:29 EEST

Ο γρίφος της επιστροφής του 5% στις επιχειρήσεις

Περισσότερο περίπλοκη είναι η περίπτωση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προκειμένου να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές τους.

KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών για να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς προκειμένου να λύσουν το γρίφο για την επιστροφή του 5% στις επιχειρήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση του προκαταβολής φόρου. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει μέρος του υπερπλεονάσματος και στις επιχειρήσεις, μπορεί να έχει φέρει χαμόγελα σε χιλιάδες επαγγελματίες, ωστόσο έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία έχουν κληθεί να λύσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση μέσα σε λίγες ημέρες.

Το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου από τις επιχειρήσεις, δεν επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ενιαία αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων. Η επανάληψη της εκκαθάρισης του φόρου θα αποκαλύψει το νέο μειωμένο ποσό για τις επιχειρήσεις ωστόσο, ο τρόπος που θα επωφεληθεί η κάθε επιχείρηση διαφέρει.

Αυτό συμβαίνει καθώς κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το φόρο, άλλες επιχειρήσεις πληρώνουν το φόρο με δόσεις, ενώ άλλοι έχουν ήδη ρυθμίσει την οφειλή με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το γεγονός αυτό οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια, και να συνδυάσει παραπάνω από ένα τρόπους προκειμένου να εφαρμόσει την εξαγγελία για την επιστροφή του 5% στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει σε όσες επιχειρήσεις αποπληρώνουν το φόρο κανονικά με τις πέντε δόσεις που ορίζει ο νόμος, η μείωση του 5% να εφαρμοστεί στη τελευταία δόση προκειμένου να μειωθεί το ποσό της δόσης.

Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν σε εφάπαξ αποπληρωμή της οφειλής τους προς την εφορία, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει είτε το ποσό της μείωσης να επιστραφεί στις επιχειρήσεις, είτε να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές.

Περισσότερο περίπλοκη είναι η περίπτωση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προκειμένου να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές τους και ως εκ τούτου έχουν προχωρήσει στην εξόφληση ή στη ρύθμιση με την πάγια ρύθμιση του φετινού φόρου. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν στη μείωση της συνολικής οφειλής των επιχειρήσεων ανάλογα με το ποσό που θα προκύψει μετά την επιστροφή του 5%.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά που υπάρχει στον προϋπολογισμό το μέτρο έχει εφάπαξ χαρακτήρα και θα δώσει σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις. «Ανάσα» όμως θα δώσει και στον προϋπολογισμό, καθώς μέσω αυτής της μείωσης θα περιοριστεί το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο το 2020 εξαιτίας της διαφοράς στον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου μετά τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 24%.

Sponsored Post