ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2018 21:10 EEST | Updated 30/09/2018 21:14 EEST

Ο Ζάεφ επιμένει και πάει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή: Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν

Ognen Teofilovski / Reuters

Μισή ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ και ήταν ήδη σαφές ότι η προσέλευση στο δημοψήφισμα για την αλλαγή στη συνταγματική ονομασία της χώρας ήταν λίγο μικρότερη από 40%, ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις, όπου έκανε σαφές ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δίνοντας βάση στο αποτέλεσμα -που είναι υπέρ του ναι -και όχι στην προσέλευση.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε:

«Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο».

Το πρώτο σαφές συμπέρασμα είναι ότι ο κ Ζάεφ δεν προκηρύσσει τώρα εκλογές. Αντίθετα, θα συνεχίσει να προσπαθεί για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πηγαίνοντάς την προς έγκριση στη Βουλή. 

Εκεί αναμένεται να δώσει άλλη μια πολιτική μάχη, καθώς δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και απαιτείται μια πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν πάρει την πλειοψηφία, θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

 

 

Sponsored Box