Με ενωτική ομιλία κλείνει την επίσκεψή του στην Κούβα ο Ομπάμα, μετά την αντιπαράθεση με τον Ραούλ Κάστρο

Με ενωτική ομιλία κλείνει την επίσκεψή του στην Κούβα ο Ομπάμα, μετά την αντιπαράθεση με τον Ραούλ Κάστρο
President Barack Obama gestures to another guest as he arrives for a state dinner at the Palace of the Revolution in Havana, Cuba, Monday, March 21, 2016. Obama's visit to Cuba is a crowning moment in his and Cuban President Raul Castro's bid to normalize ties between two countries that sit just 90 miles apart. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
President Barack Obama gestures to another guest as he arrives for a state dinner at the Palace of the Revolution in Havana, Cuba, Monday, March 21, 2016. Obama's visit to Cuba is a crowning moment in his and Cuban President Raul Castro's bid to normalize ties between two countries that sit just 90 miles apart. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
ASSOCIATED PRESS

Με ομιλία προσανατολισμένη στην ελπίδα για τη μελλοντική διαμόρφωση των διμερών σχέσεων θα ολοκληρώσει την ιστορική επίσκεψή του στην Κούβα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να συναντήσει σήμερα (Τρίτη) Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και να παρακολουθήσει αγώνα μπέιζμπολ μαζί με τον Ραούλ Κάστρο.

Μία ημέρα μετά με τους διαξιφισμούς με τον κομμουνιστή πρόεδρο της χώρας, γύρω από τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ομπάμα θα μιλήσει στους πολίτες της Κούβας από το κεντρικό θέατρο (Grand Theater) στην Αβάνα. Η ομιλία του, θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, σε όλο το νησί.

Η θητεία του προέδρου Ομπάμα λήγει τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο ίδιος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους ηγέτες κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις συναντήσεις αυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποστηρίξει την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με την οποία, ενδεχόμενη αποτυχία της Κούβας να σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων θα παρεμποδίσει την παρούσα θετική δυναμική, για την κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκου.

Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση της λίστας των ηγετών των ενώσεων και οργανώσεων, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα, ο Ομπάμα.

Ο Ραούλ Κάστρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «υποκρισία» στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο σχετικά με τις κρατήσεις πολιτικών αντιφρονούντων. Ο ίδιος αρνήθηκε την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών και απαίτησε λίστα με σχετικά παραδείγματα. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι έχει κοινοποιήσει πολλές τέτοιες λίστες στην κυβέρνηση της Κούβας, πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Ο Κουβανός πρόεδρος απάντησε ότι καμία χώρα δεν τηρεί/ εφαρμόζει όλα τα διεθνή δικαιώματα. Η Κούβα, είπε, έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κούβας έχει ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό, τη χρήση βίας από την αστυνομία και τη χρήση βασανιστηρίων στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πίεσε την Κούβα να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων - ωστόσο συνεχάρη τον Κάστρο για τον ανοιχτό διάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, αν και πρόσθεσε ότι μια «πλήρης άνθιση» της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η σημερινή συνάντηση του Ομπάμα με τους αντικαθεστωτικούς στην Κούβα, υπογραμμίζει την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει για τα θέματα αυτά, στις σχέσεις μεταξύ των δύο ψυχροπολεμικών αντιπάλων. Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας άρχισε το 2014.

Η Κούβα απελευθέρωσε 53 κρατούμενους τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε πολιτικούς κρατούμενους, ως μέρος της διπλωματικής προόδου το 2014, αλλά η Κουβανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης που αποτελείται από διαφωνούντες δηλώνει πως 79 άτομα κρατούνται ακόμα, μεταξύ των πάνω από 40 άτομα τα οποία συνελήφθηκαν σε ειρηνική πολιτική διαδήλωση. Ο Κάστρο ζήτησε την άρση του 54χρονου εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την επιστροφή στην Κούβα της κυριότητας της βάσης Γκουαντάναμο (που κρατεί με μίσθωση η Αμερική), ως προϋποθέσεις για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ομπάμα δεν απάντησε στην απαίτηση για το Γκουαντάναμο, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Κούβας. «Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν είμαι εντελώς σίγουρος», είπε, καθώς τον αντιμάχεται η ηγεσία των ρεπουμπλικάνων στο θέμα. Επίσης, πρόσθεσε ότι το τουριστικό ρεύμα Αμερικανών υπηκόων που θέλουν να επισκεφθούν την Κούβα μπορεί να ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή