Ομπάμα - Πούτιν συναντήθηκαν πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια για να διαφωνήσουν για τη Συρία

Ομπάμα - Πούτιν συναντήθηκαν πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια για να διαφωνήσουν για τη Συρία
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 28: (AFP OUT) Russian President Vladimir Putin and U.S. President Barack Obama pose for photographs before the start of a bilateral meeting at the United Nations headquarters September 28, 2015 in New York City. Putin and Obama are in New York City to attend the 70th anniversary general assembly meetings. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 28: (AFP OUT) Russian President Vladimir Putin and U.S. President Barack Obama pose for photographs before the start of a bilateral meeting at the United Nations headquarters September 28, 2015 in New York City. Putin and Obama are in New York City to attend the 70th anniversary general assembly meetings. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Chip Somodevilla via Getty Images

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθών αναζητώντας δρόμους για την αντιμετώπιση του συριακού χάους, χωρίς να προσεγγίσουν τις θέσεις τους ως προς το θέμα της θέσης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Επειτα από μία συνάντηση 90 λεπτών που ξεκίνησε με μία παγωμένη χειραψία, ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μία "εποικοδομητική, εντυπωσιακά ανοικτή συνομιλία" με τον αμερικανό ομόλογό του και μίλησε για πιθανή συνεργασία.

Ωστόσο τόνισε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τους τρόπους τερματισμού ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240.000 ανθρώπους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά απέκλεισε κάθε πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης, υποστηρίζοντας την επιλογή της παροχής βοήθειας προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Σε απόδειξη της έντασης ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν αντιστάθηκε στην τάση να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι "με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δεν είναι σύροι πολίτες και δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην επιλογή των ηγετών άλλων χωρών".

Στον απόηχο των δηλώσεων του ρώσου προέδρου, αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για κοινή βούληση εξεύρεσης απαντήσεων στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Αλλά διαπίστωσε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουσθεί από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη συμβολή των δύο χωρών στην ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε μία ομιλία επικεντρωμένη στη δύναμη της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα το Ιράν και την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σαφώς ότι η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει. "Επειτα από τόσο χυμένο αίμα και τόσες σφαγές, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ του πολέμου στάτους κβο".

Και σε μία σαφή αναφορά στη Μόσχα απέρριψε τη λογική της υποστήριξης ενός τυράννου που σφαγιάζει αθώα παιδιά με το πρόσχημα ότι "η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη".

Αντίθετα, για τον Πούτιν, ο σύρος πρόεδρος εκπροσωπεί μία νόμιμη κυβέρνηση και θα ήταν "τεράστιο σφάλμα" ή άρνηση συνεργασίας μαζί του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη συγκρότησης ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού", αντίστοιχου με εκείνου "κατά του Χίτλερ" κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

"Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κανείς άλλος, εκτός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που έκανε τη μεγαλή του επιστροφή στο βήμα της γενικής συνέλευσης έοπειτα από δεκαετή απουσία.

Η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Μπροστά στη ρωσική διπλωματική επίθεση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποκλείσει κανείς τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες ότι η μεταβατική διαδικασία στη Συρία προϋποθέτει την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

"Δεν μπορούμε να βάλουμε τα θύματα να συνεργασθούν με τον δήμιο. Ο Ασαντ βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος και δεν μπορεί να συμμετάσχει στη λύση του", πρόσθεσε.

Δημοφιλή