Οχι, η Blue Monday δεν είναι η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιστημονική εξήγηση γι' αυτό το «βάρος» που σηκώνει η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Οχι, η Blue Monday δεν είναι η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς.
Οχι, η Blue Monday δεν είναι η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς.

Η Blue Monday, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιστημονική εξήγηση που να το υποστηρίζει και επιπλέον η μέρα από μόνη της υποβαθμίζει την διαταραχή της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η ιδέα της Blue Monday, προέκυψε αρχικά από ένα ταξιδιωτικό γραφείο που προσπαθούσε να πουλήσει πακέτο διακοπών τον Ιανουάριο και πολύ σύντομα διαδόθηκε σε μια παγκόσμια επιτυχία του μάρκετινγκ. Πλέον αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να πουληθούν προϊόντα και υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ομως αυτός ο λόγος μπορεί να είναι καταστροφικός, λένε οι ειδικοί. «Η ιδέα το ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη μέρα στην οποία είναι πολύ πιθανόν να είμαστε καταθλιπτικοί, είναι στην καλύτερη περίπτωση αντιεπιστημονική και στη χειρότερη ευτελίζει μια σοβαρή και πιθανόν απειλητική κατάσταση», εξηγεί ο Στίβεν Μπάκλεϊ, επικεφαλής της κλινικής Mind.

Ενας στους έξι ανθρώπους αντιμετωπίζει κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η ανικανότητα να κοιμηθείτε, το να μην βλέπετε κάποιο σκοπό στη ζωή σας στο μέλλον, το να αισθάνεστε αποκομμένος από τους ανθρώπους γύρω σας, ακόμα και οι σκέψεις για απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο Δρ.Κλιφ Αρνάλ, ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «Blue Monday», έχει απολογηθεί από τότε και έχει δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αναστατώσει τον κόσμο. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο λόγος που «βάφτισε» έτσι την μέρα είναι για να ενθαρρύνει τον κόσμο να τη δει με μια θετική ματιά και ως ευκαιρία για νέα ξεκινήματα και αλλαγές στη ζωή.

Οπότε γιατί είναι η Blue Monday τόσο δημοφιλής μέρα; «Οπως κάθε καλός μύθος, η μέρα βασίζεται σε μια μικρή δόση αλήθειας. Οι διαθέσεις και η ευεξία επηρεάζεται από το περιβάλλον μας και οι σκοτεινοί χειμερινοί μήνες μπορούν να οδηγήσουν μερικούς ανθρώπους σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση».

Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η Blue Monday δεν έχει αρνητική έννοια, αλλά θετική. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για συγκέντρωση χρημάτων σε κλινικές και καμπάνιες με θέμα την ψυχική υγεία.

Η Blue Monday 2020 είναι στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: HuffPost UK