ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/02/2018 11:23 EET

«Όχι» στις 10 κάλπες της προανακριτικής από τη ΝΔ

SOOC

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο με αφορμή τα διαδικαστικά της συζήτησης την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή και την ψηφοφορία για την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

Ήδη η ΝΔ και κατά τη διάσκεψη των προέδρων έδειξε τις προθέσεις της διαφωνώντας με την πρόταση να στηθούν δέκα κάλπες, ξεχωριστά για κάθε έναν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αντιθέτως, από το γαλάζιο στρατόπεδο προτείνουν να υπάρχει μόλις μία κάλπη, συνολικά για όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση, κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι επιχειρεί με υπόγειο τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Οι επιτελείς της οδού Πειραιώς, βλέπουν πίσω από την πρόταση για δέκα κάλπες, μια επιχείρηση μεθοδευμένου αποπροσανατολισμού από την ουσία της συζήτησης για την υπόθεση Novartis.

Για να ενισχύσουν μάλιστα το σκεπτικό τους επισημαίνουν το γεγονός ότι στα πρόσωπα που θέτει προς παραπομπή η πρόταση της Κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνεται ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παρά το γεγονός ότι το όνομά του αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Επί της ουσίας πάντως, στη ΝΔ θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, αφού – όπως τονίζουν -  στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία.

Αντιθέτως, η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η Βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Όπως τονίζουν, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.