22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
17/09/2020 12:14 EEST | Updated 17/09/2020 12:21 EEST

Oculus Quest 2: Το Facebook προσπαθεί να κάνει την εικονική πραγματικότητα φθηνότερη και προσιτή στο ευρύ κοινό

Η εταιρεία παρουσίασε τη νέα της συσκευή.

Facebook/Oculus
.

Τον διάδοχο του headset εικονικής πραγματικότητάς του, Oculus Quest, παρουσίασε το Facebook- σε μια τιμή που προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο «βασιλιάς» των social media φαίνεται να επιχειρεί να καταστήσει τη VR πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό.

Η εικονική πραγματικότητα εδώ και χρόνια (ακόμα και δεκαετίες, θα μπορούσε να ειπωθεί) θεωρείται πως βρίσκεται «ένα βήμα» πριν την καθιέρωση της χρήσης από το ευρύ κοινό, ωστόσο ένας συνδυασμός υψηλού κόστους και πρακτικών παραγόντων (όπως το ότι είναι πολύ δύσκολο ένας χρήστης να χρησιμοποιεί για πολλή ώρα ένα headset, όσο εξελιγμένο και αν είναι, χωρίς να αρχίσει να ζαλίζεται). Το Oculus Quest 2 που παρουσίασε το Facebook, ωστόσο, αρχίζει από τα 299 δολάρια για το βασικό μοντέλο (μια προσιτή τιμή για τα δεδομένα της VR) και είναι ταυτόχρονα φθηνότερο, ελαφρύτερο και ενισχυμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του TheVerge, οι προπαραγγελίες έχουν αρχίσει από την Τετάρτη, και θα είναι διαθέσιμο για αγορά σε 22 χώρες από τις 13 Οκτωβρίου.

 

Facebook/Oculus
.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής είναι ίδια με αυτά του προκατόχου της: Είναι «αυτόνομο»από την άποψη πως μπορεί να λειτουργεί από μόνο του χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια ενός PC ή εξωτερικών αισθητήρων. Χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες για να μπορούν οι χρήστες να κινούνται στο περιβάλλον τους στη VR, και διατίθεται με δύο χειριστήρια Oculus Touch. Μοιράζεται τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών του πρώτου Quest, και μπορεί να συνδεθεί και με PC μέσω USB. Ωστόσο διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης και ταχύτερο επεξεργαστή, ενώ παράλληλα είναι ελαφρύτερο και πιο άνετο. Πάντως, για τη χρήση του απαιτείται η παρουσία λογαριασμού στο Facebook αντί για έναν ειδικό λογαριασμό Oculus.

 

Facebook/Oculus
.

 

Έχει 1832x1920 pixels per eye, βάρος 503 γραμμάρια, διάρκεια ζωής μπαταρίας 2-3 ωρών, επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon XR2 και μνήμη RAM 6GB, ενώ διατίθεται σε εκδόσεις των 64 GB ή των 256 GB. H εταιρεία έχει προαναγγείλει μια μεγάλη γκάμα παιχνιδιών για τη συσκευή, και παράλληλα προωθεί τις cross-platform δυνατότητές του, για να μπορεί ο παίκτης να παίζει με χρήστες άλλων συσκευών και πλατφορμών. To Facebook αναφέρει πως ο χρήστης μπορεί να ακούει σε όλες τις κατευθύνσεις, χάρη σε ενσωματωμένα ηχεία, που παρέχουν «κινηματογραφικό 3D positional audio», και πως υπάρχει η δυνατότητα να «φέρετε φίλους στους VR κόσμους όταν εισέρχεστε απευθείας σε μια συμβατή τηλεόραση ή στην εφαρμογή Oculus για φορητές συσκευές».

 

Facebook/Oculus
.

 

Γενικότερα μιλώντας, στον ειδικό Τύπο πολλοί κάνουν λόγο για μια συσκευή η οποία φαίνεται να αποτελεί μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για το πρώτο μεγάλο «άνοιγμα» της εικονικής πραγματικότητας στο ευρύ κοινό, δεδομένης της χαμηλής τιμής και των υψηλών δυνατοτήτων- ωστόσο δεν απουσιάζουν οι γκρίνιες για τις έξτρα χρεώσεις που υπάρχουν για επιπλέον αξεσουάρ. Το αν το Oculus Quest 2 θα είναι η συσκευή που τελικά θα καταφέρει όντως να κάνει mainstream τη VR, μένει να φανεί.